Auto News Ystävysten tekopyhyys paljastuu illallisen aikana, kun kaikkien puhelut kuunnellaan kaiuttimen kautta

Draama

Salaisuuksien illallinen (Perfetti sconosciuti). Ohjaus Paolo Genovese. Pääosissa Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak. 97 min. K7. ★★★

Italian nykyelokuva yltää harvoin näille leveysasteille. Ainoa Suomessakin suosioon noussut ohjaaja on Paolo Sorrentino.

Paolo Genovesen (s. 1966) Salaisuuksien illallinen ei ole elokuvana poikkeuksellinen, varsinkaan Sorrentinoon verrattuna, mutta on kiinnostavaa nähdä, millaisista elokuvista italialaiset itse nykyään innostuvat. Genovesen elokuva on ollut kotimaassaan sekä valtava yleisö- että arvostelumenestys.

Salaisuuksien illallinen on tyypillinen kamarielokuva, jossa tapahtumat keskittyvät lopulta yhteen huoneeseen. Perustarina on yksinkertainen ja klassinen: ystävien seurue kokoontuu illalliselle, jonka aikana paljastuu yhtä ja toista. Komediasta ei ole kyse, vaikka tätäkin taas sellaisena mainostetaan.

Kännykät kuuluvat nykyään italialaiseenkin illallispöytään. Kun keskustelu liikkuu vielä kevyellä tasolla, yksi seurueen jäsenistä ehdottaa, että kaikki illan aikana tulevat viestit ja puhelut paljastetaan muille eli puhelutkin kuunnellaan kaiuttimen kautta.

Seurueeseen kuuluu kolme pariskuntaa sekä yksi eronnut mies, joka on juuri alkanut seurustella mutta saapuu paikalle yksin. Kun leikki alkaa, katsojakin alkaa heti arvailla: no tuo ihan varmasti pettää vaimoaan ja paljastuu kohta. Niin yksinkertaistahan se ei lopulta ole, tietenkään. Ei sellaisesta syntyisi elokuvaa.

Asetelma kasvattaa odotuksia elokuvan edetessä, mutta se ei kasva niinkään hersyväksi vaan pikemminkin traagiseksi, kun keski-ikäisten kaupunkilaisten tekopyhyys alkaa paljastua.

Genovesen elokuva on sekä universaali että kulttuurisidonnainen. Tietyt tabut ovat italialaisille vahvempia kuin vaikkapa suomalaisille, eikä alkoholilla ole oikeastaan mitään roolia illallispöydässä.

Suomalainen vastine toteutettaisiin varmaankin baarin nurkassa kosteissa merkeissä.