Auto News Yhdysvaltojen keskuspankilta poikkeuksellisen vahva viesti – ohjauskorko nousee todennäköisesti taas maaliskuussa

Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin pääjohtaja Janet Yellen vihjasi perjantaina poikkeuksellisen vahvasti, että ohjauskorkoa nostetaan jo maaliskuun aikana avomarkkinakomitean kokouksessa.

”Kokouksessamme myöhemmin tässä kuussa komitea arvioi, ovatko työllisyys ja inflaatio jatkaneet kehitystään odotuksiemme mukaisesti. Jos näin on, ohjauskoron mukauttaminen on todennäköisesti taas tarkoituksenmukaista”, Yellen sanoi lounastilaisuudessa Chicagossa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Keskuspankin pääjohtaja antaa harvoin näin vahvaa signaalia markkinoille korkojen nostamisesta.

Noin kahden prosentin inflaation lisäksi Fedin virallisiin tavoitteisiin kuuluu täystyöllisyyden tukeminen. Yhdysvalloissa työttömyysaste oli tammikuussa vain 4,8 prosenttia, mutta moni on jättäytynyt kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle eivätkä he näy tilastoissa.

Kuluttajahintaindeksin mukainen inflaatio oli 2,5 prosentissa, joskin Fedin painottama toinen inflaatiomittari PCE oli vain 1,9 prosentissa.

Todennäköisesti Fedin johtoa huolettaa osakemarkkinoiden villiintyminen presidentti Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen.

Marraskuun vaalien jälkeen suurimmista yhtiöistä koottu S&P 500 -osakeindeksi on kivunnut 11 prosenttia samalla, kun Trump on lupaillut suuria veronkevennyksiä ja valtavia infrastruktuuri-investointeja.

Fedin varapuheenjohtaja Stanley Fischer viittasikin perjantaina markkinoiden ”eläimellisiin voimiin” vaalien jälkeen. Korkojen nopea kohottaminen voi leikata pörssikursseilta siivet.

Fed painoi korkohaarukan nollan tuntumaan finanssikriisin vuoksi vuoden 2008 lopussa. Sen jälkeen ohjauskorkoa on nostettu vain kahdesti – joulukuussa 2015 ja jälleen joulukuussa 2016. Tällä hetkellä ohjauskorko on 0,50–0,75 prosentissa.

”Mukauttamisen asteittainen purkaminen ei todennäköisesti ole [tänä vuonna] yhtä hidasta kuin vuosina 2015 ja 2016”, Yellen totesi perjantaina viitaten mukauttamisella talouden elvyttämiseen.

Jos Fed nostaa ohjauskorkoa tässä kuussa, todennäköisimmin keskuspankki asettaa koron 0,75–1,00 prosentin haarukkaan. Keskuspankin avomarkkinakomitea voi kuitenkin halutessaan nostaa korkoa enemmänkin.

Toisin kuin esimerkiksi Euroopan keskuspankki (EKP), Fed asettaa korkovälin yhden luvun sijaan.

Historiallisesti ohjauskorko on yhä erittäin matala Yhdysvalloissa. Viime vuosikymmenten aikana Fed on tyypillisesti pitänyt ohjauskoron 2–5 prosentin välillä.

Finanssikriisi aloitti kuitenkin historiallisesti täysin poikkeuksellisen ajanjakson, jonka aikana monet keskuspankit ovat elvyttäneet taloutta voimakkaasti erilaisin arvopaperien osto-ohjelmin ja nollakoroin.

EKP:n ohjauskorko on ollut tasan nollassa maaliskuusta 2016 lähtien.

Helmikuussa euroalueen inflaatio tosin kiihtyi ensimmäistä kertaa yli EKP:n tavoitteen sitten tammikuun 2013. Yleensä keskuspankit pyrkivät pitämään inflaation aisoissa nostamalla ohjauskorkoa.

EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio hieman alle kahdessa prosentissa. Helmikuun inflaatio oli vuositasolla ennakkotietojen mukaan tasan kaksi prosenttia.

Energian ja ruoan hintaheittelyistä puhdistettu pohjainflaatio tosin on euroalueella yhä vain 0,9 prosentissa.