Auto News WHO nimesi 12 pahinta bakteeria, joihin tarvitaan nopeasti uusia lääkkeitä – tällaisia tauteja ne aiheuttavat

Maailman terveysjärjestö WHO on julkistanut listan pahimmista antibiooteille vastustuskykyisistä taudinaiheuttajista.

Siihen on kirjattu 12 bakteeria, jotka uhkaavat uhkaavat tappaa miljoonia ihmisiä joka vuosi, kun nykyisten antibioottien teho hiipuu.

WHO haluaa usuttaa listallaan hallituksia edistämään uusien antibioottien tutkimusta. Uusi antibiootti saatiin viimeksi käyttöön 1980-luvulla.

”Antibioottiresistenssi lisääntyy ja meiltä loppuvat hoitovaihtoehdot. Jos jätämme asian yksistään markkinavoimille, kiireellisimmin tarvittavia antibiootteja ei saada käyttöön ajoissa”, WHO:n apulaisjohtaja Marie-Paule Kieny sanoo tiedotteessa.

Listaus on laadittu sen mukaan, kuinka vaarallisia infektioita bakteerit aiheuttavat, kuinka vastustuskykyisiä ne ovat antibiooteille, kuinka herkästi ne leviävät ja kuinka tehokkaasti ne ovat torjuttavissa esimerkiksi hygienialla ja rokotuksilla.

Kiireisimmin uusia lääkkeitä tarvitaan WHO:n mukaan useille antibiooteille vastustuskykyisiin bakteereihin, jotka jylläävät sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa. Ne aiheuttavat infektioita varsinkin potilaille, jotka ovat kytkettynä hengityskoneeseen tai tarvitsevat katetreja.

Kolmen kärjen resistenteimpiin kantoihin eivät pure edes viime hädän antibiootteina käytettävät karbapeneemit ja kolmannen polven kefalosporiinit. Lopputuloksena on tappavia keuhkokuumeita ja verenmyrkytyksiä.

Seuraavina listalla on tavallisempia sairauksia aiheuttavia bakteereita, jotka ovat muuttumassa yhä vastustuskykyisemmiksi. Joukossa on muun muassa tippurin ja ruokamyrkytysten aiheuttajia.

Resistentti tuberkuloosi ei ole luettelossa, koska sen hoitoon on keskitytty jo toisissa ohjelmissa, WHO selittää.

Helsingin Sanomat kertoi antibioottiresistenssin pahenemisesta laajasti viime kuussa. Lue juttu täältä.

Pahimmat antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit WHO:n kiireellisyysjärjestyksessä

1. Acinetobacter baumannii. Aiheuttaa sairaalainfektioita erityisesti teho- ja palovammayksiköissä.

2. Pseudomonas aeruginosa Tarttuu hengitysteihin ja aiheuttaa keuhkokuumetta ja erityisesti potilailla, jotka ovat kytkettyinä hengityskoneeseen ja joita hoidetaan laajakirjoisilla antibiooteilla. Aiheuttaa myös korva-, virtsatie-, silmä- ja sydänläpäntulehduksia sekä verenmyrkytyksiä.

3. Enterobacteriaceae. Elävät suolistossa ja jätevesissä, aiheuttavat suolisto- ja virtsatietulehduksia, joihin laajakirjoisimmatkaan antibiootit eivät resistenteimpien bakteerien kohdalla pure.

4. Enterococcus faecium. Aiheuttaa tavallisimmin virtsatietulehduksen. Voi aiheuttaa sairaalapotilaille myös haavainfektion tai vakavan yleisinfektion.

5. Staphylococcus aureus. Yleinen bakteeri iholla ja limakalvoilla. Aiheuttaa märkäisiä ihoinfektioita, vakavia haavainfektioita ja keuhkokuumetta.

6 Helicobacter pylori. Esiintyy mahan limakalvolla, voi aiheuttaa siihen kroonisen tulehduksen ja mahahaavan. Tulehdus lisää mahasyövän riskiä.

7. Campylobacter spp. Aiheuttaa suolistotulehduksen, jonka oireita ovat verinen tai limainen ripuli, kuume, päänsärky, pahoivointi ja kovat vastakivut.

8. Salmonellae. Esiintyvät suolistossa ja ovat yleisimpiä ruokamyrkytysten aiheuttajia maailmassa.

9. Neisseria gonorrhoeae. Leviää suojaamattomassa seksissä ja aiheuttaa sukupuolitauti tippurin. Ilman hoitoa voi aiheuttaa naisilla myös sisäsynnytintulehduksen ja sen myötä lapsettomuuden, miehillä lisäkivestulehduksen.

10. Streptococcus pneumoniae. Tavallinen nielun bakteeri, joka voi aiheuttaa muun muassa keuhkokuumeen, välikorvan- tai aivokalvontulehduksen.

11. Haemophilus influenzae. Aiheuttaa etenkin pikkulapsille hengitystieinfektioita, aivokalvontulehdusta, kurkunkannen tulehdusta, verenmyrkytyksiä, keuhkokuumetta sekä nivel- ja luutulehdusta

12. Shigella spp. Aiheuttaa veriripulia, josta käytetään myös nimeä punatauti.