Auto News ”Voin istua jalkapuussa kirkon edessä” – Samaa sukupuolta olevia pariskuntia Helsingissä vihkineestä papista kantelu tuomiokapituliin

Helsingin hiippakunnan piispantoimiston mukaan pastori Kai Sadinmaasta on tehty tuomiokapitulille kantelu hänen vihittyään avioliittoon samaa sukupuolta olevan pariskunnan. Piispantoimisto kertoi kantelusta torstaina Twitterissä.

Keskiviikkona maaliskuun 1. päivänä voimaan tullut laki mahdollisti samaa sukupuolta olevien avioliitot. Sadinmaa oli keskiviikkona mukana Helsingissä Teatteri Kapsäkissä järjestetyssä tapahtumassa, jossa järjestettiin Vihdoinkin vihille -joukkovihkimistapahtuma.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon voimassa olevan käytännön mukaan papit eivät edelleenkään saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pariskuntia. Kysymyksiä ja vastauksia Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsityksestä -sivulla kirkko kertoo, että vain siviilivihkiminen on mahdollinen samaa sukupuolta oleville pariskunnille.

Sadinmaa kertoo Helsingin Sanomille vihkineensä tapahtumassa kaksi pariskuntaa ja siunanneensa kolme avioliittoa. Kantelu tuomiokapitulille tehtiin heti seuraavana päivä.

”Menee ihan käsikirjoituksen mukaan. Tämä oli odotettavissa ja itse asiassa sehän on hyvä asia. Tässä on tarkoitus haastaa kirkon näkemystä asiasta ja sitä, että sen kanta asiaan katsotaan loppuun”, Sadinmaa sanoo.

STT:n ja Ylen tietojen mukaan kantelun tekijä on yksityishenkilö. Sadinmaan mukaan tuomiokapituli käsittelee kantelua ensi keskiviikkona.

”Kai he siellä päättävät, mitä he haluavat tehdä. Minun pitää varmaan antaa heille omasta puolestani jonkinlainen selvitys. En tiedä, miten asia etenee”, Sadinmaa toteaa.

Ylen haastatteleman lakimiesasessori Ritva Saarion mukaan istunnossa päätetään, tuleeko Sadinmaalle teostaan seurauksia.

Pastori kertoo kuunnelleensa asiassa omantuntonsa ääntä.

”Moraalisesti, juridisesti ja hengellisesti olen tehnyt oikein mielestäni. Juridisesti tämä on jo luvallista. Jos asiaa ajattelee hengellisesti, niin ne ihmiset, jotka siellä eilen olivat, todella halusivat siunauksen. En minä voinut kieltäytyä.”

”Moraalisesti taas kyse on ihmisoikeuksista. Kirkolla pitäisi olla niissä asioissa merkittävä rooli. Sikäli tunnen olevani vahvoilla”, hän sanoo.

Entä mitä pastori ajattelee hänestä kantelun tehneestä henkilöstä?

”En minä kaunaa tunne yhtään. Pitihän Juudaksenkin kavaltaa Jeesus”, Sadinmaa sanoo ja nauraa.

Hän muistutaa, että avioliitossa on kyse iloisesta perhetapahtumasta. Sellainen oli tilaisuuden henki myös keskiviikkona Teatteri Kapsäkissä.

”Tilanne oli hieno. Paikka oli täynnä pariskuntia ja heidän sukulaisiaan ja ystäviään, kaukaa tulleita vanhempia ja muita. Oli liikuttavaa, kuinka merkityksellisestä tapahtumasta oli heille kysymys. Kaikki tuntui täysin luonnolliselta”, Sadinmaa kertoo.

”Kyllä minä voin siitä hyvästä istua muutaman inkvisiotion ja jalkapuussakin istua kirkon edessä, jos niin vaaditaan.”