Auto News Viestipronssi palautti Aino-Kaisa Saarisen takaisin elämään: ”Nousin ojanpohjalta ja heitin liat pois harteilta”

Lahti

Viestipronssi Lahden MM-hiihdoissa ja onnistunut avausosuus olivat Aino-Kaisa Saariselle sitä lohtua, jota hän eniten kaipasi.

Saarisen, tai Aikun kuten häntä yleensä kutsutaan, maailma romahti, kun valmennusjohto eli päävalmentaja Reijo Jylhä ei valinnut häntä 10 kilometrin perinteisen kisaan. Se oli se sama kilpailu, jossa Krista Pärmäkoski otti MM-hopeaa Norjan Marit Björgenin jälkeen.

”Kyllä mä olen tosi tyytyväinen. Sain kauden parhaan hiihdon tähän paikkaan”, Saarinen sanoi.

Saarinen jäi niukasti niukasti eli 7,1 sekuntia Norjan Maiken Fallasta ja toi Suomen kakkosena vaihtoon perinteisen osuudelta. Kerttu Niskanen pääsi hyvistä asemista omalla vitoselleen.

”Yleisön kannustus vain työnsi eteenpäin”, Saarinen kehui Lahden tunnelmaa. ”Sain antaa heille jotain takaisin ja näyttää, että olen oikeasti kunnossa.”

Vielä viestipäivän aamuna torstaina Saarinen sanoi olleensa lopen väsynyt, jopa lyöty. Hän ei ollut oikein toipunut pettymyksestään joutua sivuun.

Saarinen sanoi makailleensa sängyssä puoleen yhteentoista ja kiittäneensä ohjelmaa, että startti oli vasta kello 15.

”Mieskin kysyi, että oletko noin väsynyt ja sanoin, että olen”, Saarinen kertasi viestin vaikeaa aamua.

”Piti koota itsensä ja näyttää, että pystyn hiihtämään ja kantamaan sen vastuun.”

Tavoitteellinen Saarinen rakensi suunnitelmansa viisi vuotta sitten. Silloin Lahdelle myönnettiin MM-kisat ja hän tiesi, että ohjelmassa oli 10 kilometriä ”pertsaa”. Mielimatka.

”Se oli minulle henkisesti raskasta, etten päässyt hiihtämään kymmentä kilometriä. Olin suunnitellut, että Lahdessa on perinteisen kymppi ja siinä hiihdetään kovaa”, Saarinen sanoi, mutta vakuutti, ettei ole katkera.

”Kun jouduin ojanpohjalle, pudistin liat harteilta ja tulin”, Saarinen kuvasi hiihtoaan.

”Piti käydä asia läpi ja antaa anteeksi.”

Anteeksi antamisella Saarinen tarkoitti valmennusjohtoa ja heidän ratkaisunsa hyväksymistä tai kenties unohtamista.

”Piti koota kahdessa päivässä itsensä tähän kisamoodiin”, Saarinen sanoi, ja onnistui ilmeisen hyvin.