Auto News Varapresidentti Pence käytti kuvernöörinä yksityissähkö­postiaan arkaluonteisten valtiollisten asioiden hoitoon – syytti samasta Hillary Clintonia

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence on käyttänyt Indianan kuvernöörinä toimiessaan yksityissähköpostiaan valtiollisten asioiden hoitoon. Paljastus on Pencelle nolo, sillä Donald Trumpin vaalikampanjan aikana hän kritisoi voimakkaasti demokraattien vastaehdokasta Hillary Clintonia juuri yksityisen sähköpostin käytöstä, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

Pencen yksityisen sähköpostin käyttö paljastui, kun Indianapolis Star -lehti julkaisi tiedot torstaina. Lehden tietojen mukaan Pence käytti yksityistä sähköpostitiliään myös arkaluontoisten valtiollisten asioiden hoitoon. Tili myös hakkeroitiin viime kesänä.

Pence on kommentoinut paljastuksia uutistoimistoille sanomalla, ettei hänen sähköpostin käyttöään kuvernöörinä voi mitenkään verrata Clintonin yksityissähköpostin käyttöön ulkoministerinä.

”Tässä ei ole mitään yhtenevää Hillary Clintonin toimiin ja hänen yksityiseen palvelimeensa, jonka kautta salainen tieto kulki, tai siihen, että hän tuhosi sähköposteja, joita kongressi ja viranomaiset olivat pyytäneet nähtäväksi”, Pence sanoi toimittajille Wisconsinissa.

Pence käytti internetoperaattori AOL:n ylläpitämää yksityissähköpostiaan myös valtion turvallisuutta käsittelevien asioiden hoidossa, Indianapolis Star uutisoi.

Pencen mukaan Indianan osavaltion laki ei kiellä kuvernööriä käyttämästä yksityissähköpostia.

Presidentinvaalin aikana republikaanien presidenttiehdokas Trump ja varapresidenttiehdokas Pence syyttivät demokraattiehdokas Hillary Clintonia siitä, että hänen yksityisen sähköpostipalvelimensa käyttö vaaransi kansallisen turvallisuuden. Syytökset saivat Trumpin kannattajat kampanjan aikana vaatimaan Clintonin vangitsemista.

Ulkoministeriön mukaan Clintonin yksityissähköpostin käyttö oli vastoin ministeriön sääntöjä. Myös Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI tutki Clintonin sähköpostit salaisten tietojen varalta, muttei löytänyt perusteita syytteelle.

FBI:n johtajan James Comeyn mukaan Clintonin voitiin kuitenkin katsoa käsitelleen salaisia tietoja äärimmäisen huolimattomasti.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan, toisin kuin Clinton ministerinä, Pence ei ollut valtiollisen lainsäädännön alainen toimiessaan kuvernöörinä. Hänen yksityiset sähköpostinsa eivät myöskään sisältäneet salaista tietoa.

”Ero mitataan valovuosissa”, tiedottaja Sarah Sanders sanoi.

Tammikuussa Yhdysvaltain oikeusministeriön alainen valvontaviranomainen ilmoitti aloittaneensa tutkinnan siitä, millä tavalla oikeusministeriö ja Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI käsittelivät Hillary Clintonin yksityiseen sähköpostipalvelimeen liittyvää tutkintaa.

FBI:n johtaja Comey tiedotti vain viikkoa ennen Yhdysvaltojen marraskuisia presidentinvaaleja, että FBI oli saanut käsiinsä uusia Clintoniin liittyviä sähköpostiviestejä. Viime tipassa ennen vaalipäivää Comey ilmoitti, etteivät uudetkaan viestit paljastaneet mitään raskauttavaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Clinton itse uskoo Comeyn toiminnan edesauttaneen osaltaan hänen häviötään presidentinvaaleissa.