Auto News Valtteri Filppulasta tuli kauppatavaraa NHL:ssä – Patrik Laine valittiin kuukauden tulokkaaksi

Toronto. Tampa Bay Lightning otti ensimmäisen voiton Valtteri Filppulan kauppaamisen jälkeen. Victor Hedman (2+0) ratkaisi 4–3-voiton jatkoajalla Carolina Hurricanesia vastaan. Voitolla kovavireinen Tampa on edelleen tiukasti kiinni pudotuspelitaistelussa. Carolinan tulokas Sebastian Aho oli mukana alustamassa vierasjoukkueen avausmaalia. Ehjän ottelun pelanneelle Aholle syöttöpiste oli kauden 17:s ja 35:s tehopiste.

Tampa kauppasi Filppulan, 32, keskiviikkona siirtotakarajan loppuhetkillä Philadelphia Flyersiin, josta Tampaan matkasi sveitsiläispuolustaja Mark Streit, joka jatkoi matkaa saman tien Pittsburgh Penguinsiin.

Tampa oli Filppulan koti vajaan neljän kauden ajan. Filppula siirtyi Tampaan kaudeksi 2013–14 viiden vuoden ja 25 miljoonan dollarin sopimuksella. Sopimuksen loppuvaiheessa viiden miljoonan vuosipalkka alkoi olla turhan raskas palkkakaton kanssa kipuilevalle Tampalle, mikä pakotti Tampan GM:n Steve Yzermanin käärimään hihat.

Yzerman yritti jo aiemmin tällä viikolla kaupata Filppulan. Suomalaishyökkääjän piti olla osana isoa pelaajakauppaa, jossa hän ja Brian Boyle olisivat siirtyneet Toronto Maple Leafsiin, mutta Filppula kieltäytyi siirrosta. Filppulalla on sopimuksessaan kauppaamisen estävä pykälä.

Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen teki siirtotakarajalla kaksi pelaajakauppaa. Suurin kaappauksiin ei ollut tarvetta, sillä joukkue majailee kivikovassa Metropolien divisioonassa kolmen parhaan joukossa. Edessä on kolmen vuoden tauon jälkeen pudotuspelit.

Kevät tuoksuu myös uusissa värväyksissä. Sinitakkien hyökkäykseen tuli kokemusta ja luonnetta, kun laitahyökkääjä Lauri Korpikoski, 30, siirtyi Dallas Starsista. Dallas sai vaihdossa puolustajan Dillon Heatheringtonin. Puolustaja Kyle Quincey, 31, saapui New Jersey Devilsistä vaihtokaupassa Dalton Proutiin.

”Halusimme syvyyttä sekä hyökkäykseen että puolustukseen. Korpikoskella on hyvä kausi alla ja hän on pelannut korkealla itseluottamuksella. Hän voi pelata oikealla tai vasemmalla laidalla, tappaa jäähyjä. Halusimme pelaajan, jota voi tarvittaessa liikuttaa eri puolilla kokoonpanoa vähän ylempänäkin, jos tulee loukkaantumisia. Tiedän ”Korpparin” luonteen hyvin. Siitä ei tarvitse olla huolissaan. Viimeisen päälle pro-jätkä ja kova tekemään hommia”, luonnehti Kekäläinen.

Korpikoski debytoi Columbuksen paidassa torstain kotiottelussa, kun suomalaisten tähdittämä Minnesota Wild saapuu vierailulle.

Jyrki Jokipakka pakkasi laukut toisena vuonna peräkkäin siirtotakarajalla ja vaihtoi maisemaa. Neljättä kautta Pohjois-Amerikassa pelaava puolustaja kaupattiin keskiviikkona Calgary Flamesista Ottawa Senatorsiin, joka on Jokipakan kolmas NHL-seura.

”Heh, toivottavasti tämä jää tähän kertaan. Ei tarvitse ensi vuonna sama toistua”, Jokipakka naurahti siirron jälkeen.

Vuosi sitten siirto Dallas Starsista Calgaryyn oli Jokipakalle iso shokki. Tänä keväänä oli toisin. Jokipakka ei peitellyt turhaan innostustaan. Siirto Ottawaan on 25-vuotiaalle puolustajalle uusi näyttöpaikka. Jokipakka on pelannut tällä kaudella vain 38 ottelua pistein 1+5. Keskimääräinen peliaika (14.25 minuuttia) ei huimannut päätä.

”Enemmänkin siirto oli helpotus, koska tie oli tukossa Calgaryssä. Nyt pääsen taas näyttämään, mitä osaan. Toivoin, että siirtorajalla tapahtuisi jotain”, Jokipakka sanoi.

Keskiviikon minikierroksen huippuottelu pelattiin Chicagossa, missä Blackhawks ja Pittsburgh Penguins pelasivat yhden kauden laadukkaimmista otteluista. Chicago rynni hattutempun taiteilleen Patrick Kanen johdolla 4–1-voittoon. Illan uskomattomin suoritus nähtiin toisessa erässä, kun Richard Panik sooloili yhden kauden upeimmista maaleista.

Patrik Laineen uskomaton helmikuu huomioitiin isosti, kun NHL ilmoitti keskiviikkona valinneensa Jetsin tähtitulokkaan kuukauden tulokkaaksi. Laine, 18, mätti helmikuun 11 ottelussa kovat tehot 8+7=15. Tamperelainen jäi ilman pisteitä vain kolmessa ottelussa helmikuun aikana. Laine päätti tykkikuukauden kuuden ottelun pisteputkeen (8+4).

Keskiviikon kierros:

Tampa Bay-Carolina 4-3 ja (1-2, 0-0, 2-1, 1-0) C: Sebastian Aho 0+1

Chicago-Pittsburgh 4-1 (0-0, 2-1, 2-0)