Auto News Vain Suomi ja Malta ovat täyttämässä velvoitteet turvapaikan­hakijoiden taakanjaossa

Italiasta ja Kreikasta on sijoitettu muihin EU-maihin 13 546 turvapaikanhakijaa syyskuusta 2015 lukien. Se on vain runsaat kahdeksan prosenttia velvoitemäärästä eli 160 000 turvapaikanhakijasta, jonka EU-maat sopivat jakavansa keskenään syyskuuhun 2017 mennessä hellittääkseen Italiaan ja Kreikkaan kohdistuvaa painetta.

EU-komissio hoputti torstaina jäsenmaita kiristämään tahtiaan.

Komission mukaan velvoitteensa ovat tätä menoa täyttämässä vain Suomi ja Malta. Suomeen on sijoitettu Italiasta ja Kreikasta yhteensä 1 064 turvapaikanhakijaa. Suomen velvoitemäärä on 2 078.

Määrällisesti Suomea enemmän on sijoitettu Ranskaan (2 758), Saksaan (2 626), Hollantiin (1 486) ja Portugaliin (1 085), mutta väkiluvultaan suurempina maina niiden velvoitteetkin ovat suuremmat.

Komission mukaan helmikuussa tehtiin ennätysmäärä turvapaikanhakijoiden uudelleensijoituksia Italiasta ja Kreikasta, mutta siitä huolimatta tahti on liian hidas.

”Jäsenvaltioilla ei ole enää tekosyitä toimettomuudelleen”, siirtolaisasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

”Tämä on kuin erääntyvä lasku. Se pitää maksaa.”

Itävalta, Puola ja Unkari ovat kieltäytyneet taakanjaosta. Bulgarian, Kroatian, Slovakian ja Tšekin osallistuminen on ollut mitätöntä.

Sanomalehti The Guardianin mukaan Avramopoulos uhkasi jäsenmaita jopa päivittäisillä sakoilla, mikäli ne eivät täytä velvoitteitaan.