Auto News Vaateketju Seppälä hakee yritys­saneeraukseen ja sulkee 14 myymälää – ”Tappiolla ollaan”

Perinteikäs vaatemyymäläketju Seppälä hakee yrityssaneeraukseen. Yhtiö toimitti saneeraushakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen keskiviikkona.

Tappiollinen yhtiö käynnisti tervehdyttämistoimet jo viime vuonna, mutta ei ole saanut käännettyä tulosta voitolliseksi.

”Tappiolla ollaan”, kertoo toimitusjohtaja Eveliina Melentjeff, mutta ei halua avata viime vuoden tulosta tarkemmin, sillä tilinpäätöstä ei ole vielä vahvistettu.

Seppälä-ryhmän liikevaihto oli vuonna 2016 noin 40 miljoonaa euroa. Yhtiössä työskentelee noin 500 henkilöä.

”Meillä on haasteita ylärivin [liikevaihdon] kanssa, ja toisaalta kulut eivät vastaa yläriviä”, Melentjeff kuvaa yrityksen tilannetta.

Hänen mukaansa yrityksen voitolliseksi kääntäminen vaatii kulurakenteen muutosta, mihin myös yrityssaneeraus tähtää.

”Meidän on vähennettävä tappiollisten myymälöiden määrää joko vuokrasopimuksia muuttamalla tai sitten muulla tavoin.”

Tappiollisten myymälöiden määrää Melentjeff ei kerro.

Seppälä kävi alkuvuodesta yt-neuvottelut, joiden seurauksena 14 myymälää suljetaan sitä mukaa, kun niiden vuokrasopimukset tulevat päätökseen. Sulkemisten jälkeen Seppälällä on Suomessa edelleen 78 myymälää. Yhtiöllä on myös toimintoja Virossa.

Vielä joulukuussa Kauppalehden haastattelussa Melentjeff kiisti yhtiön olevan kriisissä maksuvaikeuksista huolimatta. Yritys oli jättänyt myymälävuokria maksamatta. Hän arveli yhtiön yltävän voitolliseksi vuonna 2017.

Seppälä on perustettu vuonna 1930 Kouvolassa.

Yhtiön perusti Edvard Seppälä ja hänen veljensä. 1960-luvulla yrityksen johto siirtyi Hannu ja Liisa Seppälälle. Liisa Seppälän sukunimi vaihtui Lipsaseksi, kun hän meni naimisiin laulaja Danny Lipsasen kanssa. Pari erosi 2005. Hannu Seppälä ja Liisa Lipsanen myivät yhtiön Stockmannille 1988.

Stockmann myi Seppälän ketjun silloiselle toimitusjohtajalle Eveliina Melentjeffille ja tämän miehelle vuonna 2015.

Oikaisu 1.3. kello 16.45: Hannu Seppälä ja Liisa Lipsanen myivät yhtiön Stockmannille vuonna 1988. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Lipsaset myivät yhtiön Stockmannille.