Auto News Uutuuselokuva kertoo verenhimoisista merenneidoista – musikaalin keinoin

Musikaali

The Lure (Córki dancingu), ohjaus Agnieska Smoczynska, pääosissa Marta Mazurek, Michalina Olszanska, Kinga Preis. K16. Kesto 92 min. ★★

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston kuukauden elokuvana on maaliskuussa omaperäinen tapaus. Puolalaisen Agnieska Smoczynskan (s. 1978) ensimmäinen pitkä ohjaustyö The Lure on kauhuromanttinen merenneitomusikaali. Aiemmin Smoczynska on ohjannut lyhytelokuvia ja tv-sarjoja.

Kämäisen varsovalaiskabareen orkesterin jäsenet ovat kännäämässä Veikselin rannalla, kun he löytävät joesta kaksi merenneitoa, jotka pyytävät laulaen muusikkoja auttamaan heidät kuivalle maalle. Neidot pystyvät vaihtamaan pyrstönsä tarvittaessa jalkoihin, ja kun he lisäksi ovat kauniita ja osaavat laulaa, heistä tulee pian kabareen vetonauloja.

Kultainen- ja Hopeinen-nimiset merenneidot ovat kuitenkin verenhimoisia petoja. Kun Hopeinen (Marta Mazurek) rakastuu orkesterin basistiin ja tahtoo muuttua tavalliseksi tytöksi, kiertelee Kultainen (Michalina Olszanska) kaupungin klubeja, iskee miehiä ja syö heidän sydämensä.

Hopeisella on ongelma: jos merenneidon rakastettu ihastuukin johonkin toiseen ja menee tämän kanssa naimisiin, muuttuu merenneito meren vaahdoksi – ellei sitten syö valittuaan. Hopeinen leikkauttaa itsensä tavalliseksi tytöksi, mutta sekään ei tunnu auttavan. Särmikkäämmällä Kultaisella moisia pulmia ei ole.

The Lure on sekoitus Rainer Werner Fassbinderin elokuvista muistuttavaa rähjäistä kabareetunnelmaa, surullista romanssia, komediaa, kauhuelementtejä ja epätasaisia musikaaliosuuksia. Siinä on irrallisen tuntuisia kohtauksia ja henkilöitä, eikä kokonaisuus tunnu olleen oikein ohjaajan hallussa.

Mitään erityistä pointtia touhussa ei vaikuttaisi olevan, ei esimerkiksi sellaisia taitavasti piilotettuja yhteiskunnallisia piikkejä, joista puolalainen elokuva kommunismin aikana tunnettiin.

Räikeän kabareen ja merenneitojen maailmat ovat silkkaa lievästi surrealistista fantasiaa, joka ei kohtaa Varsovan arkielämää.

Yksinkertaistettua feminististä näkökulmaa The Lure kyllä tarjoaa. Siinä missä Hopeinen alistuu miehen mieltymyksille ja tuhoutuu, elää Kultainen omien ehtojensa mukaan ja selviytyy.

The Lure nähdään elokuvateatteri Orionissa neljä kertaa: 4., 7., 19, ja 22. maaliskuuta.