Auto News Uutistoimiston lähteet: Trumpin hallinto aikoo erottaa toisistaan maahan laittomasti saapuvat äidit ja lapset

Yhdyvaltojen presidentin Donald Trumpin uusi hallinto suunnittelee erottavansa Yhdysvaltoihin laittomasti saapuvat naiset ja lapset toisistaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin lähteinä on kolme nimettömänä pysyttelevää virkamiestä, jotka ovat tutustuneet kotimaan turvallisuuden virasto DHS:n suunnitelmaan. Lähteistä kaksi kuulivat suunnitelmasta helmikuun alussa kansalaisuus- ja maahanmuuttopalveluiden johtajalta John Laffertylta. Kolmas lähde kertoi, että DHS harkitsee suunnitelmaa, mutta ei ole tehnyt asiasta vielä päätöstä.

Virkamiesten mukaan politiikan muutoksen tarkoituksena on luoda pelote, jonka johdosta Yhdysvaltoihin laittomasti saapuvat äidit eivät enää toisi lapsiaan mukanaan.

Käytännössä erottelu toteutettaisiin näin: lapset otettaisiin terveysviranomaisen huostaan siihen saakka kunnes heistä voisi huolehtia joku Yhdysvalloissa oleva sukulainen tai valtion osoittama huoltaja. Lasten vanhemmat menettäisivät vapautensa siksi ajaksi, kun odottavat karkotusta tai turvapaikkakuulusteluja.

Nykyään Yhdysvalloissa noudatetaan käytäntöä, jossa maahan laittomasti saapuvat otetaan ensin kiinni, mutta vapautetaan odottamaan jatkotoimenpiteitä.

Kotimaan turvallisuuden virasto DHS, terveysviranomainen ja Valkoinen talo eivät kukaan vastanneet Reutersin kommenttipyyntöön.

Yhdysvalloissa on otettu huostaan noin 54 000 lasta ja heidän vanhempaansa lokakuun alun 2016 ja tammikuun lopun 2017 välillä. Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna samaan ajanjaksoon vuotta aiemmin.

Yhdysvaltojen kongressin republikaanien mukaan lasten äidit ovat valmiit tekemään lastensa kanssa vaarallisenkin matkan yleensä Väli-Amerikasta asti juuri siksi, että luottavat tulevansa vapautetuiksi pian.

Heinäkuussa 2016 Yhdysvaltojen vetoomustuomioistuin antoi päätöksen, jonka mukaan lapset tulisi vapauttaa mahdollisimman nopeasti.

Obaman hallinto ratkaisi asian siten, että äidit ja lapset pidettiin kiinniotettuina samassa paikassa. Maksimikiinniottoaika perheiden kohdalla on ollut 21 päivää.

Uusi suunnitelma on kaikkea muuta kuin mutkaton sekin.

”Se voisi aiheuttaa koko elämän mittaisen trauman”, tiivisti kansallisen maahanmuuttolakeja valvovan keskuksen johtaja Marlena Hincapie Reutersille.