Auto News Turkkilais­ministerit yrittävät kampanjoida Saksassa presidentti Erdoğanin tueksi – maiden välit kiristyvät entisestään

Berliini

Kireys Saksan ja Turkin väleissä kasvaa entisestään.

Saksan johto on tuominnut jyrkästi istanbulilaisen tuomioistuimen päätöksen määrätä saksalaisen Die Welt -lehden saksalais-turkkilainen kirjeenvaihtaja Deniz Yücel määräämättömäksi ajaksi tutkintavankeuteen.

Samaan aikaan suhde on kovilla siksi, että Turkin hallituksen ministerit yrittävät päästä Saksaan pitämään kampanjatilaisuuksia saksanturkkilaisille ennen Turkin huhtikuista kansanäänestystä siitä, laajennetaanko presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtaoikeuksia. Saksalaiskaupungit ovat kuitenkin peruneet tapahtumat vedoten turvallisuusjärjestelyihin.

Turkin pääministeri Binali Yildirim puhui kaksi viikkoa sitten kampanjatilaisuudessa Saksan Oberhausenissa. Tilaisuudessa oli yleisönä noin 10 000 saksanturkkilaista.

Turkin oikeusministerin Bekir Bozdağin oli tarkoitus puhua saksalaisessa Gaggenaun pikkukaupungissa torstai-iltana. Kaupunki perui torstaina tilaisuuden viime hetkellä vedoten turvallisuuteen ja siihen, ettei tiloja ole mitoitettu suunnitteilla olleelle tapahtumalle.

Kölnin kaupunki teki saman päätöksen ja esti Turkin talousministerin Nihat Zeybekcin sunnuntaisen esiintymisen Kölnissä vedoten siihen, etteivät järjestäjät olleet kertoneet kaupungille tapahtuman todellista luonnetta.

Turkin presidentin Erdoğanin tiedottajan mukaan päätökset estää kampanjatilaisuudet ovat skandaali. Turkin ulkoministeriö on kutsunut Saksan Turkin-suurlähettilään Martin Erdmannin kuultavaksi Ankarassa, ja oikeusministeri Bozdağ perui tapaamisensa Saksan oikeusministerin Heiko Maasin kanssa.

Saksan ulkoministerin Sigmar Gabrielin mukaan päätös kieltää turkkilaisministerien kampanjatilaisuudet turvallisuussyistä on yksin kuntien, ei Saksan johdon. On kuitenkin selvää, ettei Saksa katso suopeasti sitä, millä tavoin Turkki yrittää vaikuttaa niihin noin 1,4 miljoonaan saksanturkkilaiseen, joilla on äänioikeus Turkin huhtikuun kansanäänestyksessä.

Saksalaispoliitikot ovat kautta puoluekentän tuominneet Turkin ministerien yritykset kampanjoida Saksassa. Myös Baden-Württembergin osavaltion sisäministeri Thomas Strobl tukee Gaggenaun ja Kölnin päätöksiä. ”Ken haluaa kampanjoida turkkilaisista päätöksistä, tehköön sen Turkissa”, Strobl sanoi saksalaislehdille.

Perjantaiaamuna Gaggenaun raatihuone jouduttiin tyhjentämään pommiuhkauksen vuoksi.

Turkin ja Saksan välit ovat monin tavoin merkitykselliset paitsi Saksalle, myös muulle Euroopalle. Turkilla on keskeinen rooli Syyrian sodassa ja sen aikaansaaman pakolaiskriisin hoitamisessa.

Samaan aikaan kun Erdoğanin kesäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen käynnistämät puhdistukset, sananvapaus- ja ihmisoikeusrikkomukset ja autoritaarisuuden voimistuminen vievät Turkkia kohti diktatuuria, Euroopan pakolaispolitiikka on hyvin riippuvainen EU:n ja Turkin vuosi sitten solmiman pakolaissopimuksen pitämisestä.

Turkkilaisministerien kampanjointi on herättänyt paljon keskustelua myös Itävallassa, jossa on Saksan tapaan huomattava turkkilaisvähemmistö. Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz ilmoitti tiistaina, että turkkilaispoliitikkojen kampanjointi Itävallassa ei ole suotavaa.