Auto News Trump esittää vakavia syytöksiä Twitter-purkauksessa: ”Obama kuunteli puhelintani ennen vaaleja”

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitti lauantaina poikkeuksellisen vakavia syytteitä edeltäjäänsä Barack Obamaa vastaan.

Sarjassa hyökkääviä tviittejä Trump väittää, että Obama olisi salakuunnellut Trumpin puhelimia ennen marraskuun vaaleja. Todisteita väitteilleen hän ei esitä.

”Kammottavaa! Sain juuri selville, että Obama ’salakuunteli’ puhelimiani Trump Towerissa juuri ennen voittoani. Mitään ei löytynyt. Tämä on mccarthyismiä!”, hän kirjoitti Twitterissä noin kello kuusi aamulla paikallista aikaa.

Trump Tower on presidentti Trumpin omistama Manhattanilla sijaitseva pilvenpiirtäjä, jossa sijaitsee myös Trumpin asunto ja työtilat.

Mccarthyismi puolestaan viittaa edesmenneeseen senaattoriin Joseph McCarthyyn, joka lietsoi kommunistien ja etenkin neuvostoliittolaisten vainoja Yhdysvalloissa 1950-luvulla.

Termi on kiinnostava valinta Trumpilta, jota on syytetty Venäjän mielistelystä. Hänen hallintonsa edustajien Venäjä-kytköksiä tutkitaan parhaillaan.

Oikeusministeri Jeff Sessions juuri tällä viikolla jääväsi itsensä näistä tutkinnoista sen jälkeen, kun kävi ilmi, että hän vastoin aiempaa todistustaan oli tavannut Venäjän suurlähettilästä Sergei Kisljakia Trumpin vaalikampanjan aikana kahdesti.

Trump kiiruhtikin puolustamaan Sessionsia ja ilmoitti lauantaina, niin ikään Twitterissä, että Kisljak vieraili Valkoisessa talossa Obaman kaudella 22 kertaa ja neljä kertaa pelkästään viime vuonna. Sessionsin kohdalla ongelma ei tosin ollut itse tapaaminen, vaan sen salaaminen.

Presidentti ei suinkaan päättänyt Twitter-purkaustaan tähän. Vain hetkeä myöhemmin hän pohti Obaman väitettyjen tekojen oikeudellisia seuraamuksia.

”Onko laillista, että istuva presidentti ’salakuuntelee’ kampanjaa ennen vaaleja? Oikeus kielsi tämän aiemmin. Uusi riman alitus!”

Tällä tviitillä Trump ilmeisesti tarkoittaa, että Obama olisi hakenut oikeudelta lupaa republikaaniehdokkaan salakuunteluun, mutta oikeus ei tähän olisi suostunut.

On poikkeuksellista, että Yhdysvaltojen presidentti syyttää edeltäjäänsä rikoksesta näin suorasanaisesti.

Trumpilla on ollut tosin tapana liioitella ja venyttää faktoja. Hän on myös jäänyt useita kertoja kiinni suoranaisesta valehtelusta.

Seuraavaksi Trump uhkasi Obamaa epäsuorasti oikeustoimin.

”Lyödäänkö vetoa, että hyvä lakimies saisi aikaan mahtavan oikeusjutun siitä, että presidentti Obama kuunteli puhelimiani lokakuussa juuri ennen vaaleja!”

Purkaus päättyi viestiin, jossa presidentti vertaa väitettyä salakuuntelua Yhdysvaltojen historian suurimpaan poliittiseen skandaaliin Watergateen.

”Kuinka alas presidentti Obaman on täytynyt vajota, jotta hän oli valmis salakuuntelemaan puhelimiani erittäin pyhän vaalitoimituksen aikana. Tämä on Nixon/Watergate. Sairasta!

Vuonna 1972 puhjennut Watergate-skandaali kaatoi republikaanipresidentti Richard Nixonin.

Demokraattipuolueen toimiston murrosta alkaneen skandaalin aikana paljastui, kuinka Nixonin hallinto oli esimerkiksi laajamittaisesti salakuunnellut presidentin vastustajia ja myös omia työntekijöitä.