Auto News Timo Soini: Olemme luomassa Suomeen kuoleman kulttuuria – eduskunta keskustelee parhaillaan, pitäisikö eutanasia laillistaa

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini otti eduskunnassa vahvasti kantaa eutanasiaa eli armokuolemaa vastaan.

Soinin mukaan eduskunta puhuu nyt ihmisen surmaamisen laillistamisesta.

”Olemme luomassa Suomeen kuoleman kulttuuria”, Soini sanoi.

Soinin mukaan aloitteen läpimenon myötä lääkäreistä tulisi teloittajia. Hän ihmetteli, miten myrkkyruiske murhamiehelle eli siis kuolemanrangaistus eroaa myrkkyruiskeesta vanhukselle.

Eduskunta keskustelee tänään kansalaisaloitteesta, jossa esitetään eutanasian laillistamista Suomessa. Aloite keräsi määräajassa yli 63 000 allekirjoitusta.

Soinin mukaan asian ympärillä puhutaan orwellilaista uuskieltä: ensin puhuttiin armomurhasta, sitten armokuolemasta, nyt kansalaisaloitteessa ”hyvästä kuolemasta”. Hänen mukaansa kyseessä on tuttu kaava, kun sanojen merkitystä hämärretään.

”Suomen ei pidä lähteä kuoleman kulttuurin tielle”, Soini sanoi. Hän sanoi toivovansa, että nykyinen eduskunta ei tekisi tällaista päätöstä.

Hän korosti, että haluaa antaa kuoleville kaiken tuen ja kivunlievityksen, jonka voi vain antaa.

Vaikea aihe jakaa myös lääkäreiden mielipiteet. Esimerkiksi Suomen lääkäriliitto ei kannata eutanasiaa.

Asiasta on käyty kansalaisaloitteen myötä vilkasta keskustelua HS:n mielipide- ja artikkelisivuilla. Kantaa ovat ottaneet muun muassa lääkärikunnan edustajat tässä kirjoituksessa ja potilaiden omaiset esimerkiksi tässä kirjoituksessa.

HS kysyi helmikuussa sähköpostitse kansanedustajilta kantaa eutanasiaan. 74 kansanedustajaa kertoi HS:lle kantansa aloitteeseen.

Heistä selvä enemmistö, 51 kansanedustajaa, kertoi kannattavansa aloitetta. Vastaavasti 23 edustajaa kertoi olevansa vastustavalla kannalla. Yli puolet kansanedustajista ei antanut vastausta tai kertoi miettivänsä vielä kantaansa.

Ylen kevään 2015 vaalikoneen perusteella istuvien kansanedustajien enemmistö olisi valmis hyväksymään eutanasian.

Vaalikoneessa 19,5 prosenttia oli täysin samaa mieltä siitä, että parantumattomasti sairaalla tulisi olla oikeus avustettuun kuolemaan. Jokseenkin samaa mieltä oli 40 prosenttia kansanedustajista. Yhteensä tämä tarkoittaa 119 edustajan kannattavan eutanasiaa.

Myönteisin puolue eutanasialle niin HS:lle kuin Ylelle annettujen vastausten perusteella on vasemmistoliitto, kielteisin kristillisdemokraatit.

Kansalaisaloitteen taustalla on viisi entistä kansanedustajaa Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax.

Kansalaisaloitteessa eutanasialle asetetaan useita ehtoja. Lisäksi aloitteessa vaaditaan, että Suomessa on järjestettävä kattavasti korkeatasoista ja riittävää palliatiivista eli oireen mukaista hoitoa ja saattohoitoa.

Kansalaisaloitteen mukaan eutanasiaan voitaisiin turvautua, jos potilaalla on sietämättömiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita, kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla ja lääketieteen keinoin olennaisesti lievittää.

Lisäksi eutanasiaa toivovan potilaan tulisi sairastaa kuolemaan johtavaa tautia eikä hänen parantumisestaan olisi toivoa. Hänen täytyisi olla täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen, ja hänen tulisi itse esittää pyyntö eutanasiasta.

Yhden lääkärin arvio ei riittäisi eutanasiaan. Eutanasiatapauksia varten perustettaisiin lisäksi valvontaelin, jolle lääkärin tulisi toimittaa tarkat tiedot muun muassa eutanasiapäätökseen johtaneista syistä.