Auto News Tässä paikassa kauan sitten: Lenin piileskeli Oulunkylässä saksalaisen professori Müllerin nimellä

Mies kertoi nimekseen Müller, Professor Müller, saksalainen. Tutkii Lounais-Suomen kalkkikivimuodostelmia. Doch, ja ja, nein danke. Hän kantoi vähät tavaransa ensimmäisen kerroksen huoneeseen.

Täysihoitola Havulinna sijaitsi kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Oulunkylän asemalta. Se oli suuri kaksikerroksinen puuhuvila metsäisellä mäellä, ja sen omistivat Winstenin siskokset Gerda ja Siska.

Ja tämä Professor Müller, hän teki jatkuvasti töitä, kirjoitti ja kirjoitti jotakin, ja poistui pienestä siististä huoneestaan vain yhteisille aterioille. Niiden aikana hän puhui neideille muutaman sanan saksaa. Iltaisin neidit istuivat olohuoneessa professorin huoneen vieressä ja soittivat pianoa.

Kerran professorin luona vieraili kaunis ulkomaalainen nainen. Hänen vaimonsa, niin otaksuttiin.

Sitten eräänä päivänä kolmen viikon kuluttua joulukuussa 1907 professori oli poissa. Verschwunden!

Kului kymmenen vuotta aina lokakuun vallankumoukseen asti, ennen kuin Winstenin sisaruksille selvisi, että heidän luonaan oli piileskellyt bolševikkijohtaja Vladimir Iljitš Lenin.

Lenin saapui Oulunkylään Karjalan Kannakselta Kuokkalasta, jossa hän piilotteli Venäjän viranomaisilta puolisonsa Nadežda Kruspkajan ja muiden bolševikkijohtajien kanssa Villa Vasassa. Kun heistä annettiin pidätysmääräykset myös Viipurin läänin alueelle, Lenin pakeni. Huoneen vuokraamisessa Oulunkylästä auttoi venäjän kielen yliopistolehtori Vladimir Smirnoff. Joulukuussa 1907 Lenin jatkoi pakomatkaansa Turun saariston kautta Tukholmaan. Villa Havulinna (Gärdobacka) purettiin, ja vuonna 1976 sen paikalle rakennettiin rivitaloyhtiö. Naapurissa oleva puutalo on säilynyt. Sijainti: Ylänkötie 8, 60°13′45′′ P 24°58′30′′ I