Auto News Tässä paikassa kauan sitten: Sata vuotta sitten Venäjän vallankumousta tehtiin myös Kansallisteatterin portailla

 

Rautatientorille alkoi kerääntyä väkeä heti aamusta. Oli kaikenlaisia huhuja. Nytkö se alkaisi, vallankumous? Syntyisikö Helsingissäkin mellakoita niin kuin Pietarissa?

Tehtaat seisoivat, pankit olivat kiinni, eivätkä raitiovaunut kulkeneet. Oppilaat oli lähetetty koulusta kotiin.

Maaliskuun 17. päivä vuonna 1917 oli lauantai. Rautatientorille marssi venäläisiä sotilaita punalippuineen. Heitä täytyi olla siellä jo tuhansia, punaiset nauhat napinlävissä, punaiset liput tanassa.

Hurraahuudot vapisuttivat toria. Keisari oli syösty vallasta!

Silloin jostain alkoi kuulua laukauksia. Tulivatko ne hotelli Fennian parvekkeelta? Sotilaat torilla heittäytyivät maahan. Syntyi pakokauhu, ihmiset tungeksivat toistensa yli.

Joukko sotilaita ryntäsi Kansallisteatterin portaille. He hakkasivat ovea.

Sisällä teatterissa vahtimestari Valtonen kuuli huudot ja riensi avaamaan. Mutta ennen kuin hän sai lukon auki, joku sotilaista löi oven lasiruudun rikki kiväärin perällä.

Isku osui Valtosta päähän. Hän kaatui lattialle ja menetti tajuntansa.

Sotilaita ryömi rikki lyödystä ikkunasta sisään teatteriin. He avasivat oven tovereilleen. Eteinen täyttyi kovaäänisistä miehistä, joilla oli paksut lumipyrystä märät manttelit.

He vetivät kiväärinsä vireeseen.

Jossain heidän jaloissaan makasi Kansallisteatterin vahtimestari Valtonen.

Maaliskuun vallankumouksessa 1917 Helsingissä kuoli muutamia kymmeniä ihmisiä. He olivat venäläisiä upseereita ja aliupseereita, jotka heidän omat sotilaansa ampuivat. Sijainti: Kansallisteatteri, Vilhonkatu 11, 60°10’19’’ P 24°56’38’’ I