Auto News Talousguru-kilpailun voittajan resepti: Kipinä talousasioihin vanhemmilta ja hyvä yhteiskuntaopin opettaja

Tämän kevään abiturientti Jooa Mustonen Kirkkonummelta voitti perjantaina lukion taloustiedon opiskelijoille järjestetyn Talousguru-kilpailun.

Kilpailun viimeisessä vaiheessa loppukilpailuun valitut 14 finalistia joutuivat ensin kirjallisesti pohtimaan, mitä seurauksia kasvavalla protektionismilla voisi olla maailmantaloudelle ja Suomelle.

Sen jälkeen vuorossa oli suullinen väittely pareittain eri aiheista. Mustoselle osui debatti siitä, pitäisikö omaisuus ottaa huomioon vanhusten hoivapalvelumaksuissa.

Mistä tuore Talousguru on kerryttänyt tietonsa, jotka johtivat voittoon?

Mustosen mukaan omilta vanhemmilta on tullut tapa seurata uutisia, minkä lisäksi kotona on myös keskusteltu ajankohtaisista asioista.

”Kotoa on tullut myös se, että luetaan paljon kirjoja ja lehtiä”, Mustonen sanoo.

Itse hän seuraa medioista Kauppalehteä, Helsingin Sanomia ja Dagens Nyheteriä ja katsoo usein vanhempien kanssa television iltauutiset.

Erityinen kiinnostuksen kohde on politiikkafriikkien verkkolehti Politico, joka ilmestyy Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Mustonen tilaa sen EU-asioihin keskittyvää sähäkkää uutiskirjettä Brussels Playbookia.

”Ihan suosikkini.”

Mustoselle osui yläasteella hyvä ja inspiroiva historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Ne ovat suosikkiaineita myös nyt lukiossa, Helsingissä sijaitsevassa ruotsinkielisessä Gymnasiet Lärkanissa.

Mitä Talousguruista tulee isoina? Mustonen on jo hakenut opiskelemaan viiteen paikkaan ulkomaille, muun muassa Lontooseen, koska haluaisi kansainväliselle uralle.

Talousguru-kilpailun parhaat saavat kotimaasta opiskelupaikan ilman pääsykoetta muun muassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta – mikä on huomattava etu ainakin pääsykokeiden vaatiman työmäärän näkökulmasta. Mustonen odottaa ensin tulokset ulkomaisista hauista, ja armeijakin pitäisi hoitaa pois alta.

Hän haluaisi toimia politiikan ja talouden taustajoukoissa ja vastata esimerkiksi edunvalvonnasta.

”EU kiinnostaa ihan hirveästi”, Mustonen sanoo.

Vapaa-aika menee jo nyt järjestötyössä: Mustonen on Finlands Svenska Skolungdomsförbundin eli ruotsinkielisen lukiolaisten liiton varapuheenjohtaja ja toimii myös Euroopan nuorten parlamentissa EYP:ssä.

Talousguru-kilpailuja on järjestetty 20 vuoden ajan. Tänä vuonna alkukilpailussa oli mukana noin tuhat oppilasta 128 lukiosta.

Toiseksi tuli kilpailun kuopus, Rasmus Keinänen Kuopion lyseon lukiosta, ja kolmanneksi Sauli Kärkkäinen Iisalmen lukiosta. Jälleen kerran enemmistö loppukilpailijoista oli poikia.

Perjantaina Sanomatalon Mediatorilla järjestetyssä tilaisuudessa paikalla oli muiden osallistujien lisäksi kolme aiempaa voittajaa, joista vähän saa vihiä, mihin Talousgurun tie voi johtaa.

Matti Leppänen, ensimmäinen Talousguru-voittaja vuodelta 1997, opettaa matematiikkaa ja fysiikkaa Parolan lukiossa Hämeenlinnassa.

Vuoden 2003 Talousguru Joonas Rahkola vastaa talouspolitiikan valmistelusta Sdp:n eduskuntaryhmässä ja on ollut muun muassa valtiovarainministerin erityisavustaja.

Heidi Häyrynen, voittaja vuodelta 2014, opiskelee Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Hän otti vastaan palkintona olleen opiskelupaikan.