Auto News Ruotsi päätti asevelvollisuuden palauttamisesta rajattuna – puolustusministerin mukaan motivaatio ratkaisee yhä pitkälti palvelukseen joutumisen

Tukholma

Ruotsin hallitus päätti torstaina odotetusti asevelvollisuuden palauttamisesta rajatussa muodossa. Puolustusvoimat on saanut nyt tehtäväkseen suunnitella asepalvelusta vähintään 4 000 nuorelle vuodessa vuosina 2018 ja 2019. Velvollisuus koskee sekä miehiä että naisia, mutta vain pieni osa ikäluokasta joutuu palvelukseen.

Asevelvollisuus täydentää vapaaehtoisuuteen perustuvaa puolustusta.

”Ammattiarmeija ei kyennyt täyttämään valtiopäivien asettamia tavoitteita täysistä, koulutetuista joukko-osastoista”, puolustusministeri Peter Hultqvist perustelee HS:lle.

Ruotsi päätti jäädyttää asevelvollisuuden vuonna 2009, ja päätös tuli voimaan 2010. Nykyinen punavihreä hallitus on jo pitempään kaavaillut asevelvollisuuden palauttamista.

Ensimmäisen velvollisuuteen perustuvan koulutuksen on nyt määrä alkaa vuonna 2018.

Yhteensä 13 000 nuorta pyydetään kutsuntoihin tänä vuonna. Lopulliseen palvelukseen valitaan noin 4 000 nuorta. Todennäköistä on, että harva nuori joutuu palvelukseen ilman minkäänlaista kiinnostusta.

Jo nykyisin kaikkien 18-vuotiaiden ruotsalaisnuorten pitää täyttää verkossa lomake, jossa he kertovat tietoja itsestään ja ilmaisevat mahdollisen halukkuutensa maanpuolustukseen.

TT:n mukaan vuosittain noin 20 000 ihmistä ilmaisee tässä yhteydessä kiinnostuksensa.

”Ikäluokan koko on noin 90 000–100 000, ja tässä tilanteessa meillä on hyvät mahdollisuudet hoitaa asia niin, että yksilön halu, suuntautuneisuus ja motivaatio ratkaisevat”, Hultqvist sanoo.

Palvelukseen otettavien määrää voidaan kasvattaa vastaisuudessa tilanteen niin vaatiessa, hän sanoo.

Entä mitä tapahtuu, jos kieltäytyy aseista?

”Uskon, että selviämme tästä ilman sellaisia tilanteita. On olemassa lait, joilla tapaukset hoidetaan sakkojen tai vankeuden kautta. Mutta en usko, että niillä luvuilla, joista nyt puhumme, tästä tulisi ongelma.”

Juttu jatkuu videon jälkeen. Video on julkaistu alunperin viime vuonna.


Hallituksella ei ole velvollisuutta viedä päätöstä asevelvollisuuden palauttamisesta valtiopäiville.

Päätös sai silti torstaina tukea myös oppositiosta.

”Toivon, että tämä kohentaa puolustuskykyämme edelleen, mutta enemmän pitää tehdä, eikä meidän pidä unohtaa puolustuksen taloudellisia edellytyksiä”, hän sanoi suurimman oppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen puolustuspoliittinen edustaja Hans Wallmark TT:lle.

”Oli väärin porvaripuolueilta lakkauttaa asevelvollisuus 2001, kun Venäjä oli jo mennyt Georgiaan. On oikein yrittää palauttaa se”, kirjoitti muun muassa liberaalien puheenjohtaja Jan Björklund Twitterissä.