Auto News Ruotsalaiset vetivät sähköjohdot ruusun terälehtiin – e-kasvit voidaan valjastaa vaikka energiantuotantoon

Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat onnistuivat vetämään elävän ruusun kaikkiin osiin johdot ja lataamaan sen sähköllä.

Ryhmä kehitti vesiliukoisen orgaanisen yhdisteen, joka muodostaa sähköä johtavaa polymeeria. Kun leikkoruusu Rosa floribunda upotettiin polymeeriliuokseen, liuos virtasi kasviin ja polymeeri muodosti johdot ruusun varteen, lehtiin ja jopa kukan terälehtiin.

Magnus Berggrenin johtama ryhmä on jo aiemmin tehnyt ruusuista e-kasveja, joissa on paikallisia virtapiirejä. Nyt johdot ulottuvat ruusun kaikkiin osiin.

”Olemme ladanneet ruusun sähköllä satoja kertoja eikä systeemin suorituskyky ole laskenut”, kertoo apulaisprofessori Eleni Stavrinidou Linköpingin yliopiston tiedotteessa.

Ruusu pystyy hänen mukaansa antamaan virran esimerkiksi ionipumppuun ja erilaisiin antureihin. Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Pnas.

Elektroniikan ymppääminen kasveihin avaa alueen uusille sovelluksille, joita voi olla vielä vaikea kuvitella.

”Tutkimus on hyvin varahaisella asteella ja mitä tulevaisuus tuo, se on avoinna”, Stavrinidou sanoi.

Kasveja voitaisiin käyttää energiavarastoina. Tekniikan avulla niiden aineenvaihduntaa ja kasvua on mahdollista seurata ja ohjailla. Kasveja voisi kenties hyödyntää jopa energiantuotannossa.

Hollantilainen yritys Plant-e ottaa jo käyttöön käyttöön kasvien tuottamaa sähköä.

Kasvit erittävät juuristaan maahan yhteyttämistuotteita, joita bakteerit hajottavat. Samalla vapautuu elektroneja, jotka Plant-e kertää ja muuttaa sähköksi.

Tällä kasvisähköllä on saatu ledvalot palamaan esimerkiksi vakuutusyhtiön aulassa ja Wageningenin yliopiston opastaulussa.