Auto News Ruoan ja lääkkeiden puutteessa olevat pääsevät jonon ohi – tuhansille Kelan toimeentulotukipäätöstä odottaville erikoisjärjestely

Toimeentulotuen perusosan maksaminen siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta Kelaan, eikä se ole sujunut mutkattomasti. Hakemusten käsittelyajat ovat venyneet yli lain edellyttämän ajan, mikä on ajanut toimeentulotuella eläviä ahdinkoon.

Kelan mukaan heidän asiakkaittensa määrä on kasvanut yli puolella viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Sisällä käsittelyssä tai ratkaistuna noin 300 000 toimeentulohakemusta.

Puhelinpalveluun on tullut noin 22 000 puhelua päivässä ja toimistoissa on käynyt jopa noin 12 000 ihmistä päivässä.

Tilanne alkoi ruuhkautua helmikuussa, ja yllättävää on, että uusien hakemusten määrä vaan jatkuu, Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen kertoi perjantaiaamupäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Aaltosen mukaan hakemusruuhka johtuu tuen aiemmasta vajaakäytöstä ja verkkoasioinnin yksinkertaisuudesta. Kun toimeentulotuen perusosa siirrettiin Kelaan, arvioitiin, että tuen alikäyttö tulee vähenemään.

Yli puolet hakemuksista on tehty verkon kautta. Helmikuussa jopa kolmasosa hakemuksista on hylätty, mikä voi Aaltosen mukaan viitata siihen, että ihmiset kokeilevat, ovatko he oikeutettuja toimeentulotukeen.

Asiakasmääriä enemmän Kelaa on yllättänyt se, miten kauan aikaa vaativampien tapausten täytäntöönpanossa menee.

”Yllättävää on ollut se, miten paljon vaativissa tapauksissa ratkaisun täytäntöönpanoon menee aikaa, kun esimerkiksi maksetaan laskuja, hoidellaan vuokravakuuksia ja maksusitoumuksia eri tahoille, kuten apteekeille”, Aaltonen sanoo.

Kuntiin on oltu myös yhteydessä asiakkaiden sosiaalityön tarpeesta.

Aaltosen mukaan aikaa on vienyt myös se, että Kela ei saanut kunnilta ennakkoon toimeentuloasiakkaiden tietoja omiin tietojärjestelmiinsä. Se johtuu asiakkaiden tietosuojan suojelemisesta.

Aaltosen mukaan ”hädässä olevat asiakkaat” voivat päästä jonon ohi maksusitoumuskäsittelyyn, jolloin varsinainen perustoimeentuloasia käsitellään myöhemmin.

Kela on tehnyt tuhansia maksusitoumuksia kiireellisiin erikoisjärjestelyihin ruuan ja lääkkeiden puutteessa oleville ihmisille. Yli tuhanteen ruokakauppaan on tehty sopimukset, että asiakkaille voidaan antaa maksusitoumuksella ruokaa.

”Osalla asiakkaista on tietysti suuri hätä. Jos on suuri hätä lääkkeistä ja ruuasta, asiakas voidaan ottaa ennakkoon ohi jonon maksusitoumuskäsittelyyn”, Aaltonen sanoo.

Kela arvioi, että ruuhkautunut tilanne helpottaa huhtikuuhun mennessä. Henkilöstö on tehnyt ruuhkien purkamiseksi ylitöitä ja apuun ollaan palkkaamassa 300 uutta työntekijää.

Toimeentulotuen keskimääräinen käsittelyaika on tällä hetkellä Aaltosen mukaan 7,9 päivää. Lain mukaan se saisi kestää seitsemän päivää, ja kestossa on myös alueellisia eroja. Ruuhkat ovat olleet Etelä-Suomessa pohjoista pahemmat.

”Parempaan suuntaan olemme menossa”, Aaltonen uskoo.

Kela kertoi toimeentulotukihakemusten ruuhkautuneesta tilanteesta perjantaina aamupäivällä tiedotustilaisuudessa.