Auto News Puukko juurtui suomalaisiin sydämiin – Mikko Porvalin historiallinen dekkari on HS Kirjaston viikon kirja

Rikoskomisario Jyväskylästä, Mikko Porvali kirjoitti virkatyönsä ohessa Operaatio Hokin sekä joukon muita erinomaisia teoksia sotahistoriasta, kunnes syksyllä 2015 kokeili dokumentaarisista aineksista ammentavaa rikosromaania.

Heti tärppäsi. Viipuriin ja sisällissodan jälkeisiin kuohunnan vuosiin ankkuroituva Sinisen kuoleman kuva on ”virkistävän erilainen rikosromaani, joka ei flirttaile sadistisen väkivallan kanssa eikä uppoudu lähes nerokkaan sarjamurhaajan huuruun menneen mielen sairaaseen psykopatologiaan”, kriitikko Jukka Petäjä kehui arvostelussaan (HS 7.11. 2015).

Sinisen kuoleman kuva (Atena) avaa historiallisen Porvalin Karelia Noir -sarjan. Nyt se on nyt HS Kirjaston viikon kirja ja luettavissa ilmaiseksi sähköisessä HS Kirjastossa.

Sarjan toisesta osasta Veri ei vaikene (Atena, 2016) Mikko Porvali nappasi kuukausi sitten Vuoden johtolanka -palkinnon, jonka Suomen dekkariseura myöntää vuoden parhaalle kotimaiselle rikosromaanille.

Dekkaristina Porvali tuo pikemminkin mieleen Robert van Gulikin tai Josephine Teyn kuin Jo Nesbøn tai Lars Keplerin. Sarjan nimestä huolimatta Porvali ei siis kuulu siihen osin hyiseen kirjalliseen trendiin, jota kutsutaan nimellä Scandinavian noir.

Sinisen kuoleman kuva perustuu tosiasioihin – muun muassa siihen, että 15 poliisia kuoli virantoimituksessa kieltolain aikaisessa Viipurin läänissä –mutta päähenkilöt ja itse tarina ovat hänen mielikuvituksen tuotetta.

”Yksi ajatus oli se, että halusin kirjoittaa suomalaiselle poliisille populaaria historiaa”, Porvali selitti HS:n haastattelussa. ”Työturvallisuus oli heikko, ja se näkyi erityisesti poliisin työssä.”

Jos kuolit, perhe jäi muiden hyväntahtoisuuden varaan. Tai jos menetit vaikka liikuntakykysi, sama juttu.

Puukko on keskeinen väline niin Porvalin kirjan pirtunhuuruisella 1920-luvulla – kuten se taitaa olla suomalaisen rikoksen arjessa edelleen.

”Kahvaan asti, kuten sanonta kuuluu”, Porvali toteaa haastattelussa. ”Puukko on juurtunut sydämiin suomalaisen kuoleman välineenä. Suomessa poliisikuolemat tapahtuvat usein hetken mielijohteesta. Isketään umpimähkään.”

Karelia Noir -sarjan kirjoissa viipurilaisten poliisien näkökulma yhdistyy hienosti sotienvälisen ajan poliittiseen kuohuntaan.

Kirjasto on HS:n iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä sähkökirjakokoelma. Viikon kirja on luettavissa ilmaiseksi, jos tilaajalla on painetun lehden lisäksi verkkotilaus tai HS Verkko Plus -tilaus.

Mikko Porvalin historiallista dekkaria Sinisen kuoleman kuva sisältävää HS.fi:n verkkotilausta voi kokeilla maksutta kaksi viikkoa osoitteessa HS.fi/testaa.