Auto News Petteri Orpo vertaa sote-uudistusta naisten ääni­oikeuteen: ”Ei tämä maa mennyt siitäkään sekaisin”

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen sisältyvä potilaan valinnanvapaus on yhtä suuri ajattelutavan muutos kuin aikanaan naisten äänioikeus.

”Ei tämä maa mennyt siitäkään sekaisin. Nyt potilas saa itse valita, se on ajattelutavan muutos, joka täytyy vain kestää. Siitä eivät kaikki virkamiehet eivätkä asiantuntijat pidä, ja jotkut vastustavat sitä ideologisesti”, Orpo sanoi lauantaina Lahdessa eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kuntavaaliväittelyssä.

”Me haluamme tehdä kerralla ison muutoksen.”

Etelä-Suomen Sanomien ja Ylen järjestämässä tentissä juuri sote sai kipinät sinkoilemaan puolueiden puheenjohtajien välillä. Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolustivat valinnanvapautta kiihkeästi, ulkoministeri Timo Soinia tuurannut Sampo Terho tyytyi myötäilemään heitä.

Oppositiopuolueet eli Sdp, vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja kristillisdemokraatit kritisoivat useita soten yksityiskohtia.

Keskustelu oli lämmittelyä ensi viikon tiistaille, jolloin eduskunta käy lähetekeskustelun yli tuhatsivuisesta sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketista, joka viime viikolla lähti hallitukselta eteenpäin.

Erityisesti oppositiota tuntui kismittävän se, mitä lakipaketissa ei vielä ole. Potilaan valinnanvapauteen liittyvä lainsäädäntö on vielä kesken ja sen lausuntokierros vasta meneillään. Muutamat lausunnonantajat ovat olleet järkyttyneitä valinnanvapauslakien keskeneräisyydestä.

”Valinnanvapautta tarvitaan, mutta se pitää tehdä fiksusti. Te tuotte eduskuntaan tuhannen sivun esityksen, jonka kaikkein tärkein kohta on edelleen auki, ettekä itsekään tiedä, mihin suuntaan valinnanvapaudessa tullaan menemään. Olisi syytä antaa koko paketti yhtä aikaa eikä näin, että ensin tämä ja sitten vasta pihvi”, sanoi Rkp:n Anna-Maja Henriksson sanoi.

Sipilä ihmetteli, miksei eduskunta voisi jo aloittaa sote- ja maakuntalakien käsittelyä, koska ”kohta tulee lisää tavaraa”.

Orpon mukaan eduskunnalla on riittävästi aikaa käsitellä sotea kokonaisuutena, koska työn alla oleva valinnanvapaus tulee perässä pian. Orpon mukaan lakiluonnosta korjataan vielä.

”Tästä tulee Euroopan hienoin sote-järjestelmä”, Orpo kehui.

Oppositio löysi paketista kaikkea muuta kuin hienouksia. Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan sekä soten järjestäminen että myös palveluiden tuottaminen pitäisi pitää maakuntien hallussa julkisena palveluna. Maakunta voisi hallitusti kilpailuttaa yksityisiä yrityksiä.

”Eikä mentäisi tähän hallituksen hallitsemattomaan yksityistämismalliin, joka hyödyttää ennen kaikkea suuria yrityksiä”, Andersson sanoi.

”Nyt avataan verorahat yritysten voitontavoittelulle”, Sdp:n Antti Rinne säesti.

Vihreiden Ville Niinistön mukaan hallituksen malli on ”täysin päätön”. Hänen mielestään ensin pitäisi luoda uudet maakunnat ja sen jälkeen siirtyä sosiaali- ja terveydenhuollossa vaiheittain eteenpäin kokeilujen kautta.

Rkp:n Henrikssonin mukaan sosiaalipalvelut ja vanhustenhoito pitäisi jättää edelleen kuntien hoitoon.

Hallituspuolueet nostivat yhdeksi sote-uudistuksen esikuvaksi Ruotsin tavan toteuttaa valinnanvapaus. Kd:n Sari Essayah huomautti, että Ruotsissa on tekeillä jo isoja korjausliikkeitä. Siellä osa maakunnista on havaittu liian pieniksi.

”Olemme menossa Ruotsin malliin, joka on epäonnistunut”, Essayah sanoi.

Sipilän mukaan fysioterapeuttien kaltaiset pienet yritykset voivat olla sotessa tuottajina mukana palveluseteleiden avulla. Hän toivoi, että pienet yritykset tekisivät ”sinivalkoisen yhteenliittymän” eli jollakin yhteistyömallilla toimisivat palveluiden tuottajina.

”Kehottaisin rakentamaan koko Suomen kattavan mallin. Tässä on suuri mahdollisuus myös suomalaisille toimijoille”, Sipilä sanoi.

Orpo lisäsi, että suurin osa palveluista tulee vastaisuudessakin olemaan julkisesti tuotettua.