Auto News Pakkotyöläisten puolesta kampanjoinut aktivisti pidätettiin Uzbekistanissa

Pakkotyöläisten oikeuksien puolesta kampanjoinut ihmisoikeusaktivisti Elena Urlaeva pidätettiin Uzbekistanissa. Ihmisoikeusjärjestön mukaan Urlaeva vietiin Tashkentissa sijaitsevalle psykiatriselle klinikalle pakkohoitoon.

Urlaevan oli tarkoitus osallistua Maailmanpankin ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kansainväliseen tilaisuuteen torstaina ja esittää siellä todisteita Uzbekistanin puuvillapelloilla harjoitetusta pakkotyövoiman käytöstä. Urlaeva kertoi Human Rights Watchin (HRW) internetissä julkaisemalla videolla, että poliisi oli pahoinpidellyt hänet pidätyksen yhteydessä ja pidättänyt hänet estääkseen häntä puhumasta pakkotyövoimasta.

Uzbekistan on maailman viidenneksi suurin puuvillan viejä. ILO:n mukaan Uzbekistan on vähentänyt lapsityövoiman käyttöä puuvillateollisuudessa, mutta pakkotyövoiman käyttäminen on edelleen iso ihmisoikeusongelma maassa. ILO:n mukaan 2,8 miljoonasta uzbekistanilaisesta puuvillanpoimijasta kolmannes on valtion edesauttavan pakkotyövoiman käytön uhreja.

Urlaeva on maansa harvoja yksityisiä ihmisoikeusaktivisteja. Hän on kertonut aiemminkin tulleensa kotimaansa viranomaisten ahdistelemaksi ja pahoinpitelemäksi.