Auto News Paavo Väyrynen sysää vastuun kiistellyistä ehdokkaista kristillisdemokraateille – ”Terve Helsinki -liike ei tietenkään hyväksy juutalaisvastaisuutta eikä minkäänlaista rasismia”

Helsingissä kuntavaaleissa ehdolla oleva europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sysää vastuun kristillisdemokraattien ehdokaslistalta poistettujen henkilöiden tapauksesta kristillisdemokraateille itselleen.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, kuinka kristillisdemokraattien (kd) nettisivuilta oli poistettu kaksi kuntavaaliehdokasta Helsingissä, Karoliina Topelius ja Laura Niitamo. Lisäksi Turun ehdokaslistalta oli poistettu Hannele Al-Hamzawi ja Mario Argenta.

Helsingissä ehdolla olevat henkilöt tulivat kristillisdemokraattien listalle Paavo Väyrysen perustaman Terve Helsinki -ryhmän mukana.

Vaikka kd irtisanoutuu ehdokkaista, he ovat silti mukana vaaleissa, koska ehdokasasettelun takaraja umpeutui helmikuun lopussa. Vaalit käydään 9. huhtikuuta.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoi HS:lle, että puolue on poistanut henkilöt nettisivujensa ehdokaslistoilta rasististen kommenttien vuoksi. Topelius muun muassa oli kirjoittanut julkisella Facebook-seinällään ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta.

”Osa juutalaisista kansanmurhasivat lähes sata miljoonaa valkoista kristittyä pelkästään Venäjällä ja Euroopassa 1900-luvun aikana”, Topelius on kirjoittanut.

Myös muut nettisivujen listalta poistetut toimivat Maanselän mukaan puolueen arvojen vastaisesti.

”Sanoudumme irti ehdokkaiden sanomisista, ja olemme todella pahoillamme”, puoluesihteeri Maanselkä sanoi.

Kuntavaaliehdokas Väyrynen sysää vastuun asiasta kd:lle perjantaina julkaistussa Uuden Suomen blogissa. Väyrynen kirjoittaa Suomi terveeksi -otsikon alla muun muassa, että ”Kansalaispuolueen kannattajista koostuvan Terve Helsinki -liikkeen edustajat tulivat sitoutumattomina Kristillisdemokraattien aloitteesta heidän ehdokaslistalleen. Kristillisdemokraattien pyynnöstä kehotimme kannattajiamme harkitsemaan asettautumista sitoutumattomana KD:n listoille myös muualla maassa. Ehdokkaiden asettaminen jäi kussakin kunnassa tietysti Kristillisdemokraattien päätettäväksi.”

”Helsingissä syntyi ongelmia, kun Kristillisdemokraatit pyysivät jälkikäteen, että Terve Helsinki -liikkeen neljä ehdokasta suostuteltaisiin luopumaan ehdokkuudesta”, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen löytää vikaa myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksesta ja ”valtamediasta”. Edellinen on pitänyt rajat liian avoimina, jälkimmäinen ei Väyrysen mielestä päästä julkisuuteen ”maahanmuuttokriittisiä” viestejä.

Väyrynen arvelee, että koko tilanteessa on kysymys suhtautumisesta maahanmuuttoon: ”Kristillisdemokraattien ratkaisu osoittaa omalta osaltaan, kuinka epäterveeksi henkinen ilmapiiri on Suomessa muuttunut. Kysymys on ennen muuta suhtautumisesta maahanmuuttoon. Suomen liberaali linja on synnyttänyt maahanmuuttoa vastustavaa kansalaistoimintaa. Sitä ei haluttaisi hyväksyä”, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrysen mukaan Terve Helsinki -liike ”ei tietenkään hyväksy juutalaisvastaisuutta eikä minkäänlaista rasismia. - - Liike pyrkii tervehdyttämään pääkaupungin poliittista elämää. Haluamme, että Helsinki luopuu suunnitelmistaan haalia alueelleen jopa 250 000 uutta asukasta Suomen maakunnista ja ulkomailta. Helsingin tulee keskittyä nykyisten asukkaidensa olojen ja elämän laadun parantamiseen. Pyrimme myös torjumaan keskittymiskehitystä ylläpitävää korruptiota”, Väyrynen kirjoittaa.