Auto News Omar Souleyman pakeni sisällissotaa villitsevällä bailumusiikilla – Tavastialla juovuttavat rytmit saivat takarivinkin hytkymään

Omar Souleyman Tavastialla.

Syyrialaisella Omar Souleymanilla menee hyvin, ainakin suhteellisen hyvin. Hän on asunut viitisen vuotta Turkissa. Sinne on paennut sisällissotaa myös liki kolme miljoonaa muuta syyrialaista. Toisin kuin monilla muilla, Souleymanilla on töitä.

Torstai-iltana Souleyman teki työtään Tavastialla. Aikoinaan hän oli osa-aikainen laulaja hääjuhlissa. Amerikkalainen levymerkki Sublime Frequencies tuli poimineeksi hänet listoilleen ennen kuin arabikevät yltyi Syyriassa sisällissodaksi vuonna 2012.

Siksi Souleyman on esiintynyt Suomessa ennenkin, kuten Flow-festivaalilla 2010. Hän on myös tehnyt yhteistyötä kansainvälisten tähtien – näyttävimmin Björkin – kanssa.

Tavastialla Souleymania säesti kosketinsoittaja. Koneellinen bassosointi möyri pohjalla kuin missä tahansa konemusiikissa, mutta juovuttavat rytmit kuulostivat erehtymättömästi eksoottiselta orientilta.

Souleymanin esiintymisiä on sanottu psykedeelisiksi. Sopiihan se, mutta lähde on vähän eri kuin länsimaisessa psykedeelisessä rockissa. Musiikin kuviointi tuo mieleen arabeskien kasviaiheiden kiemurtelun.

Konetaustojen keinotekoisuudelle ei voinut juuri mitään – paitsi että paikoin esimerkiksi darbuka-rumpu oli sämplätty niin uskottavasti, että olisi luullut sitä lyötävän lavalla elävänä, ellei olisi toisin nähnyt.

Lähtökohta oli eri kulttuurissa ja asenne eri, mutta musiikin modernisoinnin menetelmä ei ollut kovin kaukana joikaaja Wimme Saaren yhteistyöstä Tapani Rinteen kanssa.

Souleymanilla on kelpo ääni, jolla hän laulaa tehokkaan dramaattisesti. Aurinkolasit kai kuuluvat tyyliin, mutta kielimuurin ja jäyhän vähäeleisyyden kanssa ne jättivät hänet esiintyjänä vähän etäiseksi.

Silti touhu vaikutti kumulatiivisesti. Heti alussa eturivi hytkyi mukana menossa. Lopussa takarivi hytkyi ja lavan edessä suorastaan kiehui. Millaisen menon Souleyman mahtaisikaan lietsoa oikean bändin kanssa?