Auto News Nyt puhuvat poliitikot: Tällainen on eduskuntaa riepotellut talouspäällikkö Rosila

Eduskunnan eläkkeelle jäävä talouspäällikkö Pertti J. Rosila piti kansanedustajia nuhteessa – mutta valtaosa edustajista ilmeisesti nautti tiukasta kurista.

Rosila antoi palaa HS:n haastattelussa torstaina. Osansa saivat niin tuhlailevat virkamiehet kuin taksilla suhanneet kansanedustajatkin.

Yksi Rosilan nimeltä mainitsemista on keskustan entinen kansanedustaja Markku Laukkanen. Rosilan mukaan Laukkanen muun muassa kuljetutti papereita taksilla ja tilasi lennot niin myöhään, ettei paikkoja ollut enää saatavilla kuin business-luokassa.

Laukkanen, joka oli eduskunnassa neljä kautta ja jäi pois 2011, tuskin muistaa taksitapausta. Hänen mukaansa noihin aikoihin oli tapana, että papereita saatettiin lähettää taksikyydillä.

Laukkanen ei myöskään muista, että hänellä olisi ollut isompaa skismaa talouspäällikön kanssa.

”Joka päivä eduskunnassa tavattiin, enkä muista että meillä kummemmin olisi ollut napit vastakkain. Hänellä oli tiukka ennaltaehkäisevä linja.”

Rosilan linja kerääkin konkariedustajilta kiitoksia.

Martti Korhonen, joka oli vasemmistoliiton kansanedustaja 1991–2015, kiirehti aamulla puolustamaan Rosilaa Facebookissa.

HS:lle Korhonen sanoo, että Rosila on ”tarkan euron kaveri, niin kuin pitää ollakin.”

”Hänellä on rohkeus sanoa oma näkemyksensä, ja jos on syytä, niin silloin voi sanoa tiukastikin.”

Korhosen mukaan kaikki kansanedustajat eivät osanneet odottaa sellaista virkamieheltä. Joitain saattoi myös pistellä Rosilan huumori.

”Itse tykkään sarkasmista, mutta ymmärrän, että kaikki eivät sitä ymmärrä.”

Myös Liisa Hyssälä on aina tullut Rosilan kanssa hyvin toimeen – Rosilalla on jopa Hyssälän kuva työhuoneessaan.

”Rosila on huumorintajuinen ja huippuälykäs. Semmoiset ei saisi jäädä eläkkeelle”, Hyssälä sanoo. Ministerinäkin työskennellyt Hyssälä oli keskustan kansanedustaja vuosina 1995–2010.

Hänen mukaansa Rosilan kanssa on pärjännyt huumorilla. Hyssälä kertoo, kuinka kerran unohti merkitä kilometrimäärän Turku-Helsinki-bussimatkan matkalaskuun. Rosila reagoi heti ja vaati selitystä.

”Minä vastasin, että Turku on ollut tuhat vuotta samalla paikalla ja ellei eduskunta tiedä missä se on niin antaa olla.”

Vastaus tuli pian: Rosila kertoi, että eduskunta oli nyt ottanut selvää Turun sijainnista ja matkalasku hyväksyttäisiin.

Usein Rosilan hampaissa olivat erityisesti paljon matkustavat edustajat. Monissa kansainvälisissä tehtävissä ympäri maailmaa lentäneellä Kimmo Kiljusella ei kuitenkaan ole talouspäälliköstä kuin hyvää sanottavaa.

”Aina me pärjättiin hyvin! Tuntui, että vaikka hän oli kuinka tiukka, aina oli jokin hauska pilke silmäkulmassa.”

Kiljunen oli sosiaalidemokraattien kansanedustaja 1995–2011. Hänen matkailunsa aiheutti kiistan eduskunnassa 2010, kun hän poikkesi kansanedustajien Thaimaan-matkalta palatessa Bhutaniin ja Burmaan. Kiljusen mukaan jupakka vaikutti hänen putoamiseensa eduskunnasta.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen moitti Kiljusta omavaltaisuudesta, mutta Rosila tuli kiittelemään, kertoo Kiljunen nyt. (Tiitisen ja Rosilan suhteet eivät olleet kaksiset.)

”Olin vaihtanut paluumatkalle business-luokan lentoliput turistiluokkaan. Rosila tuli sanomaan, että minua syytetään siitä, että olen nimenomaan tehnyt niin kuin hän on suositellut!”