Auto News Miksi farkkuni haisevat?

Rakkaat ystävät! Laskiainen lähestyy, ja pullan syönti kiihtyy.

Nimimerkki Mielenrauha kirjoitti taannoin ihmisten piittaamattomuudesta. Hän haluaa kommentoida saamaansa palautetta:

”Ikävää, että kysymyksestäni sai käsityksen, että olisin harmissani ihmisten erilaisuudesta asioissa, joissa se ei aiheuta minkäänlaista haittaa kenellekään. Närkästykseni koski asioita, joista oikeasti on todellista vaaraa tai haittaa muillekin kuin tekijälleen, esimerkiksi työpaikan ikkunan auki unohtamisesta viikonlopuksi, roskien pudottelusta tms. Erilaisuus sinänsä on pelkästään rikkaus.”

Missä menee raja, ketä voi sanoa sotaorvoksi tai sotaleskeksi? Esimerkiksi jos mies on haavoittunut sodassa ja kuollut sodan jälkeen. Tai jos mies on sairastunut sodassa vakavasti ja kuollut sodan aikana tai sodan jälkeen. Oliko siinä jokin aikaraja?

– Olenko sotaorpo

 

Kaatuneitten omaisten liitto valvoo sodassa menehtyneiden omaisten yhteiskunnallisia etuja Suomessa. Liitosta kerrotaan, että sotaorvoista ja sotaleskistä puhuttaessa pääsääntönä on, että perheenjäsen (yleensä mies) on kaatunut sotien aikana 1939–1945 tai on julistettu katoamistapauksissa kuolleeksi.

Jos ihminen on vammautunut sodassa mutta selvinnyt hengissä, häntä kutsutaan sotainvalidiksi. Hänen lapsensa on sotainvalidin lapsi, vaikka isä olisi menehtynyt sodan jälkeen.

Poikkeuksia löytyy. Joskus sota­orpo voi myös olla henkilö, jonka isä tai äiti on kuollut sodan jo päätyttyä.

Useimmiten kyse on ollut tuber­kuloosista. Tautia esiintyi rintamalla paljon, ja se kehittyi vähitellen.

Sotaorpoina on pidetty niiden ihmisten jälkeläisiä, jotka eivät muuten olleet haavoittuneet mutta saivat tuberkuloosin sodassa ja menehtyivät siihen sodan jälkeen tietyn aikarajan sisällä.

Aikarajaksi on pääsääntöisesti määritelty 1940-luvun loppu, poikkeustapauksissa 1950-luku.

”Sodassa on niin erilaisia tapauksia ja mielikuvituksellisia kohtaloita, että käytännössä asioita on jouduttu tapauskohtaisesti harkitsemaan. Lisäksi dokumentteja on tuhoutunut sodassa, joten kaikkien kohtaloita ei pystytä katkeamattomasti seuraamaan”, kertoo Kaatuneitten omaisten liiton toiminnanjohtaja Jarmo Hietanen.

Valtiokonttori maksaa sotilasvammalain mukaiset korvaukset sotainvalideille ja heidän omaisilleen. Korvaus on perustunut henkilön invalidiprosenttiin, joka sodassa kuolleilla on 100 prosenttia ja joka muiden kohdalla on arvioitu lääkärinlausunnon ja haittaluokituksen perusteella.

Kaatuneitten omaisten liiton rekisterissä on tätä nykyä noin 16 400 sotaorpoa ja lähes 100 sotaleskeä. Kaikki omaiset eivät ole halunneet liittyä rekisteriin.

Sotaleskien keski-ikä on noin 97 vuotta.

Olen ihmetellyt, miksi tietyt farkkuni haisevat. Olen ajatellut, että ehkä minusta tarttuu niihin pahaa hajua. Nyt törmäsin Facebookissa keskusteluketjuun, jossa keskustelun avaaja kysyy, onko muille tuttu se ongelma, että mustat farkut haisevat pistävälle.

Kysyjä saa heti paljon vastauksia: ”Voi jestas, mikä haju minunkin mustissa farkuissa.”

Kysymyksestä sukeutuu keskustelu, jossa verrataan kokemuksia, onko eroa sillä, minkä merkkiset farkut haisevat ja miten hajun voi saada pois. Sisko, mistä tämä haju tulee farkkuihin? Onko se jokin väriaine?

– Ovatko edes terveelliset

 

Ei ole normaalia, että farkut haisevat pitkään sen jälkeen, kun ne ovat olleet käytössä.

Paitsi jos ne ovat hikiset, kastuneet tai likaiset. Marttaliitosta muistutetaan, että myös pesu- ja huuhteluaineista voi jäädä hajuja, ja pyykki voi alkaa haista, jos se on kuivunut liian hitaasti.

Oletan kuitenkin, että et tarkoita tällaisia tapauksia vaan uusissa farkuissa olevaa tiettyä hajua. Usein se johtuu tekstiilien väri- tai viimeistelykäsittelystä.

JC:n Suomen-konttorista kerrotaan, että mustat farkut haisevat erilaiselle kuin esimerkiksi tummansiniset farkut.

Tummansiniset farkuthan ovat tavallaan farkkujen perusmalli. Jos niitä ei ole pesty ja kulutettu, sinisen indigon kuuluukin tuoksua.

Sen sijaan mustissa farkuissa värjäykseen on käytetty paljon väriainetta, mikä tuottaa taas omanlaisensa tuoksun.

Jos haju on aidosti epämiellyttävä tai pistävä, on syytä epäillä, että valmistusprosessissa on ollut jotain vialla tai on käytetty arveluttavia kemikaaleja.

Joskus haju lähtee tuulettamalla. Jos se ei auta, farkut voi laittaa pakastimeen pariksi vuorokaudeksi. Jos sekään ei auta, farkut voi pestä varovasti nestemäisellä pesuaineella.

Muista kuitenkin, että mitä kor­keampi lämpötila, sitä enemmän se kuluttaa varsinkin tummien farkkujen väriä.