Auto News Malesia karkottaa Pohjois-Korean lähettilään

Malesia päätti lauantaina karkottaa Pohjois-Korean lähettilään. Lähettiläälle annettiin kaksi vuorokautta aikaa poistua maasta, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

Karkotus on seurausta diplomaattisesta sanasodasta, jota maat ovat käyneet sen jälkeen, kun Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam murhattiin Kuala Lumpurin lentokentällä helmikuussa.

Pohjois-Korea ei ole virallisesti tunnustanut murhatun henkilöyttä. Sen sijaan maan edustajat ovat kritisoineet Malesian viranomaisten murhatutkimuksia ja syyttäneet Malesiaa vehkeilystä Pohjois-Korean vihollisvaltioiden kanssa.

Malesian ulkoministerin mukaan lähettilään karkotus on seurausta epäilyksestä, että maan alueella on mahdollisesti syyllistytty rikolliseen toimintaan.

Ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että lähettiläästä tuli Malesiassa ”ei toivottu henkilö” sen jälkeen, kun hän sanallisesti hyökkäsi malesialaisviranomaisten tutkimusta vastaan eikä pyytänyt hyökkäystään anteeksi.

Malesia kutsui lähettiläs Kang Cholin kuultavaksi viime kuussa sen jälkeen, kun tämä oli julkisuudessa väittänyt, että Malesian suorittamalla murhatutkimuksella on poliittinen motiivi, ja että maa tekee yhteistyötä ”vihamielisten voimien” kanssa.

Myös Etelä-Korea on syyttänyt Pohjois-Koreaa diktaattorin velipuolen murhasta. Etelä-Korean mukaan Kim Jong-un määräsi maanpaossa elävän velipuolensa murhan, koska tämä muodosti mahdollisen uhan hänen vallassa pysymiselleen.

Pohjois-Korea myös varoitti lauantaina Yhdysvaltoja siitä, että nämä ”joutuvat maksamaan”, jos laittavat maan murhan takia terroristivaltioiden listalle.

Viime kuussa Malesia torjui Pohjois-Korean diplomaattien vaatimukset murhatun Kim Jong-namin ruumiin luovuttamisesta.

Malesia lopetti myös maiden välillä vallinneen harvinaisen viisumivapauden ja kutsui lähettiläänsä kotiin.

Lähettilään karkotus tapahtui saman päivänä, kun ainoa murhan tiimoilta pidätetty pohjoiskorealainen oli sanonut Malesian tutkimusten olevan ”Pohjois-Korean kunnian heikentämiseksi luotu salaliitto”.

Todisteiden puuttumisen vuoksi perjantaina vapautettu ja maasta käännytetty Ri Jong-Chol sanoi, että Malesia tarjosi hänelle mukavaa elämää maassa vastineeksi valheellisesta tunnustuksesta.

Aiemmin indonesialaista ja vietnamilaista naista vastaan on luettu syytteet murhasta.

Perjantaina Malesian viranomaiset etsintäkuuluttivat Pohjois-Korean lentoyhtiön työntekijän epäiltynä yhteyksistä murhaan.

He vaativat myös lähetystön kakkosmiestä avustamaan tutkimuksissa.

Molempien uskotaan olevan Malesiassa. Neljän muun uskotaan paenneen Pohjois-Koreaan samana päivänä, kun murha tapahtui.

Sekä Etelä-Korean että Japanin media on kertonut diplomaattilähteisiin viitaten, että Yhdysvallat pohtii Pohjois-Korean palauttamista terroristivaltioiden listalleen. Entuudestaan listalla ovat Iran ja Syyria.