Auto News Maastopyöräily auttoi Kusti Kittilän ulos hiihtäjän umpikujasta – lähtee nyt 35-vuotiaana ensikertalaisena MM-ladulle

Vierumäki. Perjantaina kello 16.46 hiihtäjä Kusti Kittilän puhelin soi.

Soittaja oli Lahden MM-joukkueen mieshiihtäjistä vastaava valmentaja Teemu Pasanen, joka kutsui varamies Kittilän Iivo Niskaselta vapautuneelle paikalle sunnuntain 50 km:lle (v).

Näin alkoi 35-vuotiaan Kittilän pesti arvokisojen ensikertalaisena.

Rajavartijan ripeydellä Kittilä pakkasi varusteensa ja hyppäsi autoon Sotkamon Vuokatissa. Kisamajoituksessa Vierumäellä hän oli klo 23:n paikkeilla.

”Vasteaika oli lyhyt”, Kittilä kuvasi lauantaina Vierumäellä liikkeellelähtöään.

Pääsy MM-kisoihin oli Kittilälle siinä mielessä yllätys, että se tapahtuu kotikisoissa.

Vapaalla hiihdettävä viisikymppinen ei ole historian valossa ollut suomalaisittain kaikkein halutuin matka arvokisoissa.

”Sen perusteella tämä ei ollut iso yllätys. Mutta toki ajattelin, että kotikisoissa kaikilla on varmasti hinku osallistua. Sen takia vähän yllätyin, että miehiä jättäytyi pois.”

Kittilä on kahden lajin Suomen mestari. Lumettomalla kaudella hän kilpailee maastopyöräilyssä.

Kittilän mielestä pyöräilyn tulo mukaan toiseksi kilpailulajiksi on ollut merkittävä tekijä, että hän on ylipäätään mukana Lahdessa.

”Pelkkänä hiihtäjänä ajauduin harjoituksellisesti umpikujaan. Ei löytynyt sellaisia harjoituksia ja sellaista rytmiä harjoitteluun, että olisin lähtenyt kehittymään eteenpäin. Sieltä pääsy vaati uuden ärsykkeen, ja kun se oli vielä erittäin mieluisa, se aukaisi umpisolmua melko paljon.”

Jo vuosia Kittilä on ollut maajoukkueen alapuolella kansallisen tason hiihtäjien parhaimmistoa. SM-mitaleita on muutama ja muita sijoja kymmenen parhaan joukossa pilvin pimein.

Ennen kauden alkua pääsy Lahden MM-joukkueeseen oli toki Kittilän mielessä.

”Kausi lähti hyvin käyntiin Vuokatin Suomen cupissa, mutta Oloksen Tykkikisoissa iski epätoivo, että en pysty klaaraamaan tätä.”

Siellä Kittilä joutui keskeyttämään kisassa, jossa kotimaan kärki oli mukana. Sen jälkeen vastaavat näyttöpaikat olivat vähissä.

”Silloin mietin, että täytyy tehdä uusia maalittamisia ja etsiä uusia motivaation kohteita.”

Lähellä MM-paikkaa Kittilä muisteli olleensa kymmenen vuotta sitten, mutta silloin kyse oli sprintistä.

Uransa ainoan hiihdon Suomen mestaruuden Kittilä voitti tuolloin juuri sprintissä, josta on myös tilastoissa valtaosa hänen 23 mc-startistaan.

”Meni kymmenen vuotta, että tuli uusi mahdollisuus.”

Edellisen kerran Kittilä kilpaili maanantaina sotilaitten MM-kisoissa vuoden 2014 olympialaduilla Venäjän Krasnaja Poljanassa.

Sieltä tuliaisina oli mm. pronssia sprinttiviestistä Juho Mikkosen kanssa.

Henkilökohtaisella 15 km:llä (v) Kittilä oli viides. Kisan voitti Venäjän Aleksei Tšervotkin, joka kuului Lahdessa Venäjän hopeaa saaneeseen viestijoukkueeseen.

Lahden latupohjilla Kittilä on harjoitellut paljonkin, myös pyörän selässä.

”Tavoitteena on ehdottomasti kauden paras vapaan hiihto. Se voi riittää yllättävän pitkälle. Nämä kisat ovat osoittaneet, että ennakkoon ei voi käsikirjoittaa mitään. Siellä voi tapahtua mitä vain.”

Kittilän lisäksi 50 km:llä (v) kilpailevat suomalaisista Matti Heikkinen, Lari Lehtonen ja Perttu Hyvärinen.

Miesten 50 km:n (v) kilpailu alkaa sunnuntaina klo 14.30.