Auto News ”Maailmassa on meneillään raaka arvojen sota” – Heidi Hautalan mielestä valtiot ovat viemässä naisten oikeuksia takaisin menneisyyteen

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan (vihr) mielestä maailmalla jylläävät nyt valtavat voimat, jotka ovat viemässä naisten oikeuksia takaisin menneisyyteen.

Esimerkkejä hänellä riittää.

Yhdysvalloissa uskonnollisen oikeiston asema on vahvistunut ja maa on leikkaamassa merkittävästi tukia sellaisilta kansainvälisiltä järjestöiltä, joiden tarkoitus on parantaa naisten asemaa kehitysmaissa.

Venäjällä perheväkivaltaa ei ole uuden lain mukaan enää kuin joiltakin osin rikos. Euroopassa muun muassa Kroatiassa, Puolassa, Slovakiassa, Puolassa ja Unkarissa konservatiiviset perhearvot ovat kasvussa.

”Esimerkiksi Venäjällä perustellaan muutoksia perinteisten arvojen palauttamisella. Kun kuulen sanaparin perinteiset arvot, voin arvata, että pelissä ovat naisten oikeudet”, Hautala sanoo.

”Maailmassa on meneillään raaka arvojen sota YK:n universaalien ihmisoikeuksien ja perinteisten arvojen välillä.”

Hautala sanoo, että vasta Yhdysvalloissa Donald Trumpin nousu presidentiksi ja Venäjän kehitys ovat monille paljastaneet, mikä ”perinteisten arvojen” -politiikan takana todellisuudessa on.

”Tähän pakettiin kuuluu osana, että naisten asema yhteiskunnassa ja perheessä kokee takapakin, mutta laajemmin päämääränä on autoritaarinen valtio.”

Hän näkee arvojen sodassa myös uusia ja historiallisesti erikoisia piirteitä. Tästä esimerkki on se, että fasisminvastaisuutta aina korostanut Venäjä tukee nyt Euroopan äärioikeistolaisia puolueita.

Vastareaktio on kuitenkin alkanut. Hän sanoo, että vastikään kymmenet valtiot lupasivat antaa pari sataa miljoonaa euroa lisää tukea naisten aseman parantamiseen kehitysmaissa, joista Yhdysvallat aikoo vähentää tukeaan.

Vihreiden laskelmien mukaan Euroopan parlamentissa on 111 parlamentaarikkoa, jotka vähintään myötäilevät näkemystä, ettei naisella ole oikeutta päättää abortista. Hautalan mukaan suomalaiset parlamentaarikot eivät kuulu ”tähän epäilyttävään joukkoon”.

”Nimiä en halua sanoa, mutta kyllähän keskustassa ja perussuomalaisissa tietysti on arvokonservatiiveja, kristillisdemokraateista puhumattakaan.”

Hautala on Paavo Väyrysen (kesk) ohella Suomen europarlamentaarikoista ainoa, joka oli parlamentissa jo 1990-luvulla. Hautalalle on kertynyt Brysselissä vuosia kolmella vuosikymmenellä kaikkiaan 13.

Hän sanoo, että kansallismielisyyden nousu on suurin ero nykyajan ja 1990-luvun EU:n välillä.

”Oli jotenkin väistämätöntä, että kansallismielisyys nousee vastareaktiona globalisaatiolle. Nyt tämän kanssa vaan pitää tehdä paljon töitä ja taistella. Kansallismielisyys perustuu kuitenkin ajatukseen, että maailmassa voitaisiin palata menneisyyteen.”

Hän ei usko, että Ranskan kansallismielinen Marine Le Pen voittaa presidentinvaalit. Ja vaikka voittaisi, hän ei usko, että Ranska eroaa eurosta. ”Ranskassa on niin paljon täyspäisiä ihmisiä, ettei ero mene läpi, vaikka Le Pen kuinka manipuloisi kansanäänestykseen.”

Hautala itsekin on ollut ja on edelleen globalisaatiokriitikko. ”Globalisaatio sinänsä ei ole paha, vaan sitä pitää hallita. Vahvin perusta EU:n tarpeelle on juuri globalisaatio ja sen hallinta.”

”En vielä luota uuden ajan kauppasopimuksiin, koska niissä yritysten, kansalaisten ja valtioiden suhteet eivät ole kohdallaan. Tässä on EU:lla valtava työsarka ja mahdollisuus. EU:ssa on valtavasti vapaakaupan kriitikkoja, mutta ei tilannetta auta, jos liittoutuu protektionistien kanssa.”

Hautalan mielestä EU:n pitää tulevissa maailmankaupan isoissa neuvotteluissa käyttäytyä avoimesti ja näyttää, että se ajaa reiluja kaupan ehtoja, joissa otetaan kunnolla huomioon työelämän säännöt, kuluttajien oikeuden ja ympäristösuojelu.

”EU on nyt merkittävässä asemassa, kun Trump on kääntämässä selkänsä kansainvälisille oikeuksille.”

”Pitää muistaa, että myös kuluttajat alkavat olla kriittisiä. Enää ei hyväksytä lapsityövoimaa tai sademetsien tuhoamista. Nämä säännöt ovat kohtalon kysymys myös yrityksille.”

Hautala on pettynyt pääministeri Juha Sipilän (kesk) Helsingin Sanomissa 3. maaliskuuta julkaisemaan EU-kirjoitukseen.

”Minusta kirjoituksesta saa käsityksen, että Suomen linja on varovainen, mennään lähinnä niin kuin ennenkin ja väistellään se vakava kysymys, miten euroalueen toimintaa pitäisi parantaa. Tästä hän ei sanonut sanaakaan, ehkä sitten joskus myöhemmin.”

Hautalan mielestä antaa mennä vanhaan malliin -vaihtoehto ei ole vaihtoehto.

”Ei minulla ole selvää mallia, mutta minun nähdäkseni euroalueen on valittava kahdesta vaihtoehdosta. Euroalue voidaan purkaa tai antaa rapautua ja päättää euron taru. Tai sitten vahvistaa euroaluetta.”

Euroalueen valuviat ovat aiheuttaneet sen, että valtiot ovat jättäneet omat sisäiset ongelmansa ratkaisematta kuten pitkäaikaistyöttömyyden ja väestön vanhentumisen, Hautala sanoo.

Näin ollaan voitu tehdä, koska velkaa on voitu ottaa lisää, kun EU:n yhteisistä säännöistä ei ole tarvinnut piitata, koska rangaistusta ei ole juurikaan tullut, vaikka valtio eläisi yli sovittujen rajojen.

”Suomessakin pitäisi käydä vakava keskustelu siitä, pitäisikö EU:hun perustaa valtiovarainministeri, jonka tehtävä olisi huolehtia, että valtiot pysyvät sovitussa budjettikurissa. Hänellä olisi myös valtuudet rangaista valtioita.”

Hän ei usko, että Suomen kaltaiset maat suostuvat ylikansallisiin uusiin mekanismeihin, ellei takeita ole siitä, että yhteisesti sovitussa myös pysytään.

Samanlaista sovitussa pysymistä hän kaipaa turvapaikkapolitiikkaan.

”Vähän aikaa sitten koettu miljoonan ihmisen tulo ei olisi ollut kriisi, jos jäsenvaltiot olisivat ajoissa pystyneet sopimaan taakanjaosta. Se kun jätettiin viime tinkaan, syntyi suuri hätä ja kriisi. Tässä unohdetaan, että neljännes Libanonin ja Jordanian asukkaista on pakolaisia, joten ei 500 miljoonan asukkaan Euroopassa miljoona uutta ihmistä voi olla kriisi.”

Hautala oli mukana perustamassa 1974 Kasvis-ravintolaa.

Vasta nyt kasvisruokailun suosio on lähtenyt todella kasvuun.

”Voihan sitä nyt sanoa, että joissakin asioissa tuli oltua varhain liikkeellä. Jo silloin oli ihan selvää, että eläinproteiinin tuottamiseen tarvitaan kymmenen kertaa suurempi energiapanos kuin kasviksien. Joskus kyllä näin pioneeria harmittaa, että nyhtökauraa on niin vaikea löytää.”

Viisi kysymystä Heidi Hautalalle

Paljasta kulissien takainen vaikuttaja EU:ssa?

Kiinnostava vaikuttaja on Euroopan parlamentin suurimman ryhmittymän EPP:n tiedottaja Pete Pakarinen. Hänen tehtävänsä on myydä EPP:n suomalaismeppien näkemyksiä parhain päin, mutta hän osaa tehdä sen hyvin sympaattisella tavalla. Hän on myös kokenut ja verkostunut. EPP:hen kuuluvat Suomesta kokoomuksen ja kristillisdemokraattien europarlamentaarikot.

Kenen suomalaisen europarlamentaarikon työtä arvostat?

Sirpa Pietikäistä (kok). Hän jaksaa omassa ryhmässään mennä omaa latuaan ja edistää asioita, jotka eivät ole hänen ryhmässään suosittuja.

Mikä on lempipaikkasi Brysselissä?

Oma asuinkyläni Ixelles. Se on vähän rähjäinen mutta sympaattinen kaupunginosa lähellä parlamenttia.

Mitä kaipaat Suomesta?

Asun kaikki viikonloput Suomessa, mutta ehdottomasti kolmevuotiasta lapsenlastani.

Miten vietät viikonloppusi?

Tapaan lapsenlastani. Pikku hiljaa suuntaudun Luumäelle, jossa on talo ja paljon tekemistä. Julkisivussa on vielä aika lailla tekemistä.