Auto News Lehti: Kreikka pyytää kolmen miljardin euron lainaa kehitysmaita rahoittavalta Maailmanpankilta

Ylivelkaantunut Kreikka on pyytänyt Maailmanpankilta kolmen miljardin euron rahoitusta, kertoo yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal.

Maailmanpankki on vahvistanut lehdelle, että Kreikka on esittänyt rahoituspyynnön, mutta ei vahvista rahoituksen määrää.

Kreikkalainen virkamies arvioi The Wall Street Journalille, että rahoituksen saaminen Maailmanpankilta voi olla hyvin vaikeaa, sillä yleensä Maailmanpankki antaa pääasiassa projektirahoitusta kehitysmaille.

Lehden mukaan Kreikka käyttäisi rahoituksen 100 000 uuden työpaikan luomiseen, jotta suurtyöttömyys helpottaisi.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin torstaina julkaisemien tietojen mukaan työttömyysaste Kreikassa oli marraskuussa 23 prosenttia ja nuorisotyöttömyysaste 46 prosenttia.

Rahoituksen pyytäminen Maailmanpankilta on todennäköisesti osa Kreikan, eurovaltioiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kiistaa kesällä 2015 aloitetun hätärahoituksen jatkamista.

Kreikka ei haluaisi seuraavaa lainaerää vajaat kaksi vuotta sitten luvatusta 86 miljardin euron hätärahoituksesta. Ilman lainaerää Kreikka tuskin pystyy lyhentämään heinäkuussa erääntyviä lainojaan.

IMF ei puolestaan ole osallistunut hätärahoitukseen, koska sen mielestä Kreikalla on jo aivan liikaa velkaa. IMF on suosittanut lainojen osittaista mitätöintiä ja talouskasvua tukevia toimia.

Eurovaltiot puolestaan vaativat Kreikalta taas lisää uudistuksia ennen kuin seuraava lainaerä voidaan maksaa. Kreikan hallitus vastustaa uudistuksia, koska sen mielestä kreikkalaiset ovat jo kärsineet tarpeeksi.

Perjantaina Kreikassa vieraillut Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve vakuutti uutistoimisto Reutersin mukaan, että kiista Kreikan rahoittamisesta ja seuraavan lainaerän maksamisesta saadaan sovittua lähiaikoina.

”Ranska on päättänyt olla Kreikan puolella”, pääministeri Cazeneuve sanoi Reutersin mukaan Kreikan pääkaupungissa Ateenassa.

Päämiministeri Cazeneuve’n vierailun yksi tarkoitus on nimenomaan vauhdittaa neuvotteluja sovinnon aikaansaamiseksi.

Kesällä 2015 Euroopan vakausmekanismi lupasi Kreikalle kolmannen hätärahoituksen, jonka määrä on 86 miljardia euroa. Siitä on tähän mennessä maksettu Kreikalle 31,7 miljardia euroa.

Ennen jokaisen lainaerän maksamista Euroopan komission ja Euroopan keskuspankin virkamiehet tarkastavat, että Kreikka on pitänyt kiinni sitoumuksistaan ja talous on kehittynyt toivottuun suuntaan.

Euroopan vakausmekanismi (EVM) on eurovaltioiden omistama julkisoikeudellinen rahoituslaitos, joka hankkii markkinoilta rahoitusta eurovaltioiden maksamaa alkupääomaa vastaan. Hankkimansa varat EVM käyttää vaikeuksissa olevien eurovaltioiden hätärahoittamiseen.