Auto News Lakko uhkaa ruuhkauttaa Helsinki–Vantaan iltapäivällä – viime hetken ratkaisua haetaan kello 11

Jos aikoo matkustaa lentäen tänään, kentälle kannattaa lähteä hyvissä ajoin.

Ilmailualan unioni IAU on kertonut aloittavansa turvatarkastuksia ja maapalveluita koskevan lakon Helsinki–Vantaan lentokentällä kello 14, ellei sopua sen ja työnantajapuolen kiistaan pian löydy.

IAU ja Palvelualan työnantajat Palta eivät torstaina löytäneet sopua työkiistaansa torstaina. Neuvottelut jatkuvat tänään kello 11, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle tiedotteessa.

Mikäli lakko alkaa, lentoasemilla kannattaa varautua ruuhkiin.

”Hyvä yleisohje on varmasti, että kentälle kannattaa mennä korostetun hyvissä ajoin”, sanoo IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari HS:lle.

Finavian tiedotteen mukaan perjantaina 3. maaliskuuta vaikutukset kohdistuisivat Helsinki-Vantaan liikenteeseen. Vaikutukset koskevat erityisesti turvatarkastuksia ja Norwegian -lentoyhtiön lentoja. Norwegian ostaa maapalvelut kuten esimerkiksi lähtöselvitykset Airpro oy:lta.

Maanantaina 6. maaliskuuta vaikutukset voivat laajentua tukilakkojen johdosta koskemaan muitakin lentoasemia. Myös lennoille voi Finavian mukaan aiheutua viiveitä.

Juhani Haapasaari valittelee IAU:n puolesta tilanteesta lentomatkustajille mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

”Tarkoitus ei ole häiritä kenenkään matkantekoa, vaan saada ratkaisu työehtoihin.”

Työriita koskee Airpro oy:ssä noudatettavia työehtoja. Kiistaa yritettiin ratkoa torstaina valtakunnansovittelijan johdolla. Neuvottelut jatkuvat perjantaina kello 11.