Auto News Kysely: Venäläiset ylpeämpiä Krimin liittämisestä kuin avaruuden valloituksesta

Venäläisten toiseksi suurin ylpeyden aihe historiassa on Krimin liittäminen Venäjään, ilmenee riippumattoman mielipidetutkimuslaitoksen Levada-keskuksen keskiviikkona julkistamasta mielipidekyselystä.

Noin 43 prosenttia venäläisistä vastaajista kertoi kyselyssä olevansa ylpeä ”Krimin palauttamisesta Venäjälle”.

Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan vastoin kansainvälistä oikeutta maaliskuussa 2014. Monien venäläisten mielestä se oli oikein, koska Krim on aiemmin kuulunut Venäjään.

Aiemmin toiseksi suurin historiallinen ylpeydenaihe venäläisille oli se, että Venäjä on ollut maailman johtavia maita avaruuden valloituksessa. Nyt kun Krim on vallattu, avaruushistoria on vasta kolmanneksi suurin ylpeyden aihe. Siitä on ylpeitä 41 prosenttia vastanneista.

Kaikkein eniten ylpeyttä aiheuttava historiallinen tapahtuma venäläisten mielestä on niin sanotussa suuressa isänmaallisessa sodassa eli toisessa maailmansodassa saavutettu voitto. Siitä oli ylpeitä 83 prosenttia Levada-keskuksen vastaajista.

Venäjällä toisen maailmansodan voiton ympärille on rakennettu kansallista identiteettiä jo sukupolvien ajan esimerkiksi valtion propagandassa. Monia venäläisiä opetetaan yhä lapsesta asti ylpeilemään voitosta.

Ylpeyttä venäläisissä aiheuttaa myös esimerkiksi venäläinen kirjallisuus, josta 36 prosenttia on ylpeitä, sekä ”maan muuttaminen neuvostoaikana yhdeksi maailman johtavista teollisuusmaista”, josta 35 prosenttia tuntee ylpeyttä.

Kyselyssä tiedusteltiin myös häpeän tai mielipahan aiheita historiassa.

Eniten venäläisiä korpeaa ”ikuinen köyhyys”. Siitä koki häpeää tai mielipahaa 54 prosenttia vastaajista.

Neuvostoliiton hajoaminen puolestaan hävettää 33 prosenttia vastaajista, huomattavasti useampaa kuin Neuvostoliiton alkuaikojen terrori, joka aiheuttaa häpeän tuntemuksia 22 prosentissa.

Mielipiteiden kirjo Venäjällä on laaja. Vähemmistömielipiteitä edustavat esimerkiksi ne kolme prosenttia vastaajista, joita hävettää presidentti Vladimir Putinin valtaannousu.

Kyselyyn vastasi 1 600 ihmistä eri puolilta Venäjää, maalta ja kaupungeista.