Auto News Kurdijoukot luovuttavat alueita Syyrian hallitukselle välttääkseen yhteenoton Turkin kanssa

Yhdysvaltain tukemat syyrialaiset SDF-asejoukot ilmoittivat torstaina luovuttavansa kyliä Syyrian hallitukselle Manbijin ja al-Babin kaupunkien välimaastossa Aleppon maakunnassa lähipäivinä, kertoo uutistoimisto AFP.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta Syyrian liki kuusivuotisessa sisällissodassa, kun Yhdysvaltain tukemat taistelijat luovuttavat alueita Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukeville joukoille. SDF:n mukaan sopimuksen välittäjänä toimi al-Assadin liittolainen Venäjä.

SDF-liittouma hallitsee pääosaa Pohjois-Syyrian kurdialueesta, ja liittouman merkittävin osa ovat kurdien YPG-joukot.

SDF kertoi alueluovutuksen syyksi halunsa välttää yhteenottojen kärjistymistä Turkin kanssa. Turkki on vaatinut YPG:n kurditaistelijoita poistumaan Manbijista, jonka nämä valtasivat ääri-islamistiselta Isis-järjestöltä viime vuonna.

Torstaina ilmoitetun alueluovutuksen myötä Syyrian armeijan joukot muodostavat kiilan SDF-joukkojen ja turkkilaisjoukkojen sekä Turkin tukemien kapinallisten väliin.

Turkki on perustellut viime kesänä aloittamaansa aseellista puuttumista Syyrian sisällissotaan taistelulla terroristeja vastaan. Se laskee terroristeiksi Isisin mutta myös YPG:n.

YPG:llä on läheiset siteet Turkissa toimivaan Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, joka on muun muassa EU:n ja Yhdysvaltojen määritelmän mukaan terroristijärjestö.