Auto News KD sanoutuu irti useista kunnallisvaali­ehdokkaista rasististen kommenttien takia – Helsingin ehdokkaat tulivat listalle Paavo Väyrysen mukana

Kristillisdemokraatit (KD) ovat poistaneet nettisivujensa ehdokaslistoilta ehdokkaita rasististen kommenttien vuoksi. Helsingin ehdokaslistalta poistui neljä ehdokasta, vahvistaa KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ylen Horisontti -ohjelma.

Helsingin kuntavaaliehdokkaiden nettisivujen ehdokaslistoilta on poistettu Karoliina Topelius ja Laura Niitamo. Turun ehdokaslistalta on poistettu Hannele Al-Hamzawi ja Mario Argenta.

Helsingissä ehdolla olevat henkilöt tulivat kristillisdemokraattien listalle europarlamentaarikko Paavo Väyrysen perustaman Terve Helsinki -ryhmän mukana.

Helsingissä lähdön saanut Topelius muun muassa kirjoitti julkisella Facebook-seinällään ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta.

”Osa juutalaisista kansanmurhasivat lähes sata miljoonaa valkoista kristittyä pelkästään Venäjällä ja Euroopassa 1900-luvun aikana”, Topelius on kirjoittanut.

Myös muut nettisivujen listalta poistetut toimivat puolueen arvojen vastaisesti.

”Sanoudumme irti ehdokkaiden sanomisista, ja olemme todella pahoillamme”, puoluesihteeri Maanselkä sanoo.

Päätökset nettilistalta poistamisesta tehtiin kristillisdemokraattien vaalityöryhmän kokouksessa. Virallisilta listoilta ehdokkaita ei voi vaalilain vuoksi poistaa, mutta ei-toivotut-ehdokkaat pidetään Maanselän mukaan poissa kaikenlaisesta mainonnasta ja kristillisdemokraattien toiminnasta.

Kristillisdemokraattien Maanselkä ei tiennyt Väyrysen mukana tulleiden ehdokkaiden nimiä viime viikolla, eikä Väyrynen paljastanut heidän henkilöllisyyksiään.

Väyrynen ilmoitti viime viikolla lähtevänsä kuntavaaleihin sitoutumattomana kristillisdemokraattien listalta.

Väyrynen kertoi HS:lle, että yhteistyö alkoi kristillisdemokraattien aloitteesta. Viime viikolla Maanselkä perusteli yhteistyötä Väyrysen kanssa sillä, että puolue ja Väyrynen jakavat samoja arvoja. Näistä esimerkkinä Maanselkä mainitsi vallan keskittämisen arvostelun ja EU-kriittisyyden.

Kristillisdemokraatit ovat harmissaan tapahtumien käänteestä. Maanselkä tähdentää, että hän on erityisesti yllättynyt, koska ehdokkaaksi tullessaan henkilöt ovat sitoutuneet puolueen arvoihin sekä rasismin vastaiseen julistukseen. Maanselän mukaan mainoksista poistettavat ehdokkaat ovat rekrytointitilanteessa vaikuttaneet aivan erilaisilta kuin esimerkiksi Facebookin erilaisissa ryhmissä.

”Kun ehdokas kertoo olevansa kristillisistä arvoista huolestunut perheenisä, joka haluaa lapselleen paremman elämän, kuka sellaista ehdokasta ei haluaisi?”

Nettisivujen ehdokaslistoilta poistetut henkilöt ovat myös Maanselän mukaan monissa tapauksissa hakeneet kristillisdemokraattien listalle aivan ehdokasasettelun viimeisinä päivinä. Ehdokkaiden hyväksyminen on hajautettu puolueen alueosastoille, ja ehdokkaita kristillisdemokraateilla on kuntavaaleissa tällä kertaa kokonaisuudessaan noin 2 000.

”Ehkä siinä on pientä sinisilmäisyyttäkin”, Maanselkä sanoo.

Kun ehdokaslistoja luovutettiin tiistaina vaalilautakunnille ja sitä kautta medialle, alkoi tietoa rasistisista kommenteista tihkua puoluesihteerin korviin.

”Opimme tästä, että somea on tutkittava paljon enemmän. Tällaista ei ole tässä mittakaavassa tapahtunut aiemmin. Vaikea uskoa muuta kuin hyvää, jos ihminen tahtoo tässä ajassa lähteä politiikkaan.”