Auto News Katso seitsemän tapaa hernerokan tuunaukseen – Jopa kolmannes purkki­hernekeitoista myydään ennen laskiaista

Laskiaisen seutu on vuoden kiihkein sesonki purkkihernekeittokaupassa, kertovat valmistajat.

”Laskiainen on tärkeä sesonki, se muodostaa tuntuvan piikin hernekeittokauppaan”, sanoo toimitusjohtaja Lasse Koski Kymppi-Maukkaat Oy:stä.

Oy Lunden Ab Jalostajan myyntijohtaja Jaakko Lundén sanoo, että laskiaisen ajoittuminen kalenteriin voi vaikuttaa koko vuoden myyntiin.

”Myymme tammi-helmikuussa noin kolmasosan vuoden hernekeitoista. Myynti lähtee nousuun heti joulun jälkeen, ja laskiaisen jälkeen se palaa taas normaalitasolle”, sanoo Lundén.

Kuluva vuosi on hyvä hernekeittokaupan kannalta, hän kertoo. Laskiainen on vasta helmikuun lopussa, joten myyntisesonki on pitkä. Myös talven säät vaikuttavat hernekeittokauppaan.

”Nyt on hyvä hernekeittosesonki, kun etelässäkin on lunta. Keitot ovat erityisesti kylmän talven ruokaa”, sanoo Lundén.

Lundén sanoo, että hernekeitto käy kaupaksi myös kesällä, mutta varsinainen sesonki on talviaikaan joulun ja laskiaisen välissä.

”Kesän jälkeen, kun arki alkaa ja ilmat kylmenevät, tulee toinen myyntipiikki”, sanoo Lundén.

Kymppi-Maukkaiden Lasse Kosken mukaan hernekeitto käy kaupaksi ympäri vuoden.

”Hernekeittoa myydään sisäänvetotuotteena ympäri vuoden. Halvimmillaan purkki maksaa alle euron. Hinta-laatusuhdetta ajatellen hernekeitosta voisi pyytää huomattavasti paremmankin hinnan”, sanoo Koski.

Lundénin mielestä hernekeitto sopisi tuotteena hyvin käynnissä olevaan hyvinvointibuumiin.

”Hernekeiton terveellisyyttä voisi tuoda enemmänkin esille. Siinä on hyviä kasviproteiineja ja kuituja, jotka pitävät kylläisenä pitkään. Hernekeitot ovat myös lisäaineettomia ja gluteenittomia”, sanoo Lundén.

Lundénin mukaan suomalaiseen makuun sopivan hernekeiton pääraaka-aineet ovat herne, vesi ja liha.

”Nyt tosin on selkeästi huomattavissa, että kuluttajat haluavat uusia versioita. Etenkin lihattoman hernekeiton ja myös palvihernekeiton myynti on kasvussa”, sanoo Lundén.

Lundénin mukaan ei ole mahdoton ajatus, että kasvishernekeittoon voisi panna porkkanan sijaan vaikkapa uusia kasviproteiineja kuten nyhtökauraa tai härkistä.

”Totta kai olemme miettineet, millaisia vaihtoehtoja kuluttajille voisi tarjota.”

Kymppi-Maukkaiden hernekeitoista parhaiten käy kaupaksi perinteinen hernekeitto, jossa on sianlihaa. Kosken mukaan sen resepti on pysynyt samana jo pitkään. Lisäksi Kymppi-Maukkaiden valikoimissa on esimerkiksi kasvishernekeitto ja palvikinkkuhernekeitto.

”Meillä on ollut myös riista- ja broilerihernekeittoja, mutta ne eivät oikein ole ottaneet tuulta alleen”, sanoo Koski.

Perinteisesti hernekeitto syödään tuttujen lisukkeiden eli sinapin ja kenties raa’an sipulihakkeluksen kanssa.

Kymppi-Maukkaiden Lasse Kosken oma suosikki on palvihernekeitto, jota hän kertoo syövänsä viikoittain tai vähintään joka toinen viikko.

”Laitan hernekeiton sekaan sinappia ja joskus myös sipulia. Näkkileipä kuuluu aina hernekeiton kylkeen, on kuulunut armeijasta asti.”

Myös Jaakko Lundén tunnustautuu hernekeiton ystäväksi muutenkin kuin työn puolesta. Omaan soppaansa hän lisää ehdottomasti raakaa sipulia ja sinappia, joskus myös rapeaksi paistettua pekonia.

”Vegehernekeittoon sopii yllättävän hyvin tomaattimurska. Lisään sitä pari ruokalusikallista lautasellista kohden ja pinnalle vähän raejuustoa.”