Auto News Kapinalliset kaappasivat ukrainalaisyhtiön – osa mielenosoittajista vaatii presidentin ja hallituksen eroa

Riika

Itä-Ukrainassa toimivat Venäjän tukemat kapinalliset toteuttivat keskiviikkona uhkauksensa ja alkoivat ottaa haltuunsa ukrainalaisyhtiöitä vastatoimena maan sisäisille kauppakiistoille.

Donetskin kapinallisten johtajan Aleksandr Zahartšenkon mukaan yhtiöiden valtaaminen sujui ”suunnitelmien mukaan”. Hän kertoi uutistoimistojen mukaan, että suunnitellut valtaukset tehdään keskiviikon aikana.

Ainakin teleyhtiö Ukrtelecom kertoi, että tunnistamattomat asemiehet ottivat haltuunsa yhtiön toimitilat Itä-Ukrainassa. Yhtiön omistaa miljardööri Rinat Ahmetov.

Hän on onnistunut tähän asti pitämään välit kunnossa sekä Ukrainan että niin sanottujen kapinallisalueiden johtoon.

Kapinallisten toimet liittyvät kauppakiistoihin Ukrainan hallituksen kanssa.

Keskiviikkona Ukrainan hallitus otti ensimmäisen askeleen Donbassin saarroksi kutsuttujen mielenosoitusten hajottamisessa, kun se päätti sallia metalli­alan, kaivostuotteiden ja hiilen liikkumisen vastaisuudessakin Itä-Ukrainan niin sanottujen kansantasavaltojen kanssa.

Ukrainska Pravda -lehden mukaan hallitus ilmoitti rajoittavansa tavaroiden liikkumista Venäjän tukemien kapinnallisten hallussa olevien alueiden ja muun Ukrainan välillä. Käytännössä päätös kuitenkin tarkoittaa, että hallitus haluaa hiilen, rautamalmin ja koksin kulkevan vastakin rintaman yli sodasta huolimatta.

Tilanne on hallitukselle kiusallinen, sillä se on tilanteessa samalla puolella terroristeiksi kutsumiensa kapinallisalueiden johtajien kanssa. Keväällä 2014 alkaneessa Itä-Ukrainan sodassa on kuollut jo lähes 10 000 ihmistä.

Taisteluista huolimatta tavara on liikkunut rintamalinjan yli.

Tämä johtuu siitä, että Ukraina on riippuvainen rintaman toisella puolella louhitusta kivihiilestä. Toiseen suuntaan kulkee muun muassa koksia ja rautamalmia.

Näiden liike katkesi tammikuussa, kun kansallismieliset ukrainalaisryhmät pysäyttivät rintaman ylittävän juna- ja maantieliikenteen neljässä kohtaa ja aloittivat Donbassin saarroksi kutsumansa mielenosoituksen.

Ryhmät vaativat Ukrainaa lopettamaan ”verisen kaupan” vastapuolen kanssa.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat mielenosoittajat perustelivat toimintaansa sillä, että tavaraliikenne kapinallisalueiden kanssa rahoittaa osaltaan kapinallisten sotimista. Monet mielenosoittajat ovat taistelleet rintamalla Ukrainan puolella.

Osa mielenosoittajista on ilmoittanut myös vaativansa presidentti Petro Porošenkon ja hallituksen eroa.

Tavarajunien normaali kulkeminen on Ukrainalle tärkeää, sillä monet Ukrainan neuvostoaikaiset energialaitokset käyttävät kivihiiltä. Hallitus julistikin kaksi viikkoa sitten energiasektorille hätätilan ja varoitti kivihiilivarastojen loppumisen johtavan sähkökatkoihin.

Jo nyt osa terästeollisuuden laitoksista on joutunut vähentämään tuotantoaan ratojen katkaisun aiheuttaman energiapulan vuoksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan keskuspankki on ilmoittanut varautuvansa siihen, että saarron vuoksi Ukrainan terästeollisuus saattaa menettää jopa lähes kahden miljardin euron vientitulot.