Auto News Jokaisen suomalaisen kaikki lainat listaava rekisteri voi syntyä sittenkin

Finanssialan keskusliitto on pyörtänyt kantansa positiiviseen luottorekisteriin. Se voisi merkitä sitä, että suomalaisten kaikki luotot listaava rekisteri vihdoin etenisi.

Positiivinen luottorekisteri tarkoittaa rekisteriä, johon ilmoitetaan kaikki ihmisen ottamat lainat. Luotonmyöntäjät voisivat tarkistaa rekisteristä lainanhakijan aiemmat velat. Tämä voisi ehkäistä ylivelkaantumista.

Tällä hetkellä luotonmyöntäjillä ei ole luotettavaa keinoa tietää asiakkaan muista velkasitoumuksista, ellei hän kerro niistä itse.

Näin ihmisten on mahdollista kasata nopeasti eri lähteistä tuloihinsa nähden ylisuuri velkalasti. Suomen Asiakastiedon mukaan sen rekistereissä oli viime vuoden lopussa yli 370 000 ihmistä, joilla oli maksuhäiriöitä.

Vasta siinä vaiheessa, kun lainanottajalla tulee maksuvaikeuksia, tiedot merkitään maksuhäiriörekisteriin eli negatiiviseen luottorekisteriin. Useimmissa EU-maissa positiivinen luottorekisteri on käytössä.

Positiivisen luottorekisterin perustamista ovat vaatineet muun muassa kulutusluottoja myöntävät yritykset. Pankit eivät sen sijaan ole tähän asti kustannuksia kasvattavaa rekisteriä kannattaneet, koska niiden myöntämissä luotoissa maksuhäiriöitä on vähän.

”Maksuhäiriömerkinnät perustuvat pitkälti kotitalouksien kulutusluottoihin ja pikavippeihin. Taustalla on usein ennakoimaton elämäntilanteen muutos tai vakava syrjäytyminen”, Finanssialan Keskusliiton (FK) hallituksen puheenjohtaja Ari Kaperi sanoi liiton tilaisuudessa torstaina.

Rekisterin perustamista selvitettiin viimeksi vuonna 2013. Silloin oikeusministeriö hylkäsi hankkeen erityisesti tietosuojaan liittyvien huolien takia. Ruotsin vastaavaa rekisteriä on myös moitittu siitä, ettei rekisteri kata kaikkia luotonmyöntäjiä eikä riittävän nopeasti.

”Sisällön pitäisi olla myös riittävän ajantasainen ja kattava. Myös pankkien ulkopuolisten rahoitusyhtiöiden ja pikavippiyhtiöiden luottojen pitäisi olla rekisterissä”, Kaperi sanoi.

Pankitkin ovat nyt valmiita rekisterin perustamiseen, jos sillä voidaan ehkäistä maksuhäiriöitä. Pankeillekin olisi hyödyllistä saada luotettava käsitys etenkin uusien asiakkaiden kaikista veloista ennen lainan myöntämistä.

”Avoimuuden lisääminen on tärkeää. Olemassa olevia luottoja koskevien tietojen tarkistamisella pankki tai muu vastuullinen luotonantaja voi saada asiakkaan maksukyvystä entistä luotettavamman kuvan, erityisesti uusien asiakkaiden osalta”, Kaperi sanoo.

FK edustaa pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja työeläkeyhtiöitä. OP-ryhmä erosi liitosta vuosi sitten.