Auto News Iivo Niskanen makusteli iltamyöhällä katsomalla mestaruushiihtonsa – lopussa antoi itselleen henkisesti ”anteeksi”

Vierumäki. Ei ole mikään salaisuus, että Iivo Niskanen on katsonut varsinkin nuorempana erittäin mielellään hiihtokilpailuvideoita ja analysoinut muiden huippuhiihtäjien tekniikoita – myös opiksi itselleen.

Niinpä oli ihan johdonmukaista, että tuoreena 15 km:n (p) maailmanmestarina Niskanen ”makusteli” palkintoseremonian jälkeen myöhään keskiviikkoiltana tallenteen uransa parhaasta kilpailusta.

Seurana oli kämppäkaveri Sami Jauhojärvi, joka ylsi niin ikään kauden parhaaseen suoritukseensa ja sijoittui kahdeksanneksi.

”Kyllähän se eteneminen näytti teknisesti hyvältä. Se oli sitä, miltä se tuntui ladulla. Se oli hallinnassa koko ajan. Ehkä siellä 13,5 km:n väliajoissa antoi henkisellä puolella itselleen hieman anteeksi, että saa nauttia siitä hetkestä”, Niskanen kertoi torstaina aamupäivällä joukkueitten kisakylässä Vierumäellä.

Niskasen mielestä silloin puolitoista kilometriä ennen maalia näkyi väsymys vasta ensimmäisen kerran.

”Jos olisi ollut tiukkaa, loppukin olisi tullut varmasti kiukulla paremmin. Se oli nappisuoritus, ja pystyin hiihtämään omia vahvuuksia. Pystyi kiihdyttämään niihin loivempiin vuorohiihtopätkiin eikä vauhti pysähtynyt niihin ja mäkien päälle.”

Keskiviikkoillan aikana Niskanen oli saanut niin paljon onnitteluviestejä, että puhelin oli mennyt ”solmuun”.

Onnitteluja tuli myös korkealta taholta tasavallan presidentti Sauli Niinistöä myöten.

”Mahtavaa, että suoritus on huomattu ja siitä on osattu jollain tapaa jopa nauttia”, Niskanen kommentoi.

Lihasten ravistelun ja pikasaunan jälkeen Niskanen pääsi yrittämään unta vasta puolenyön jälkeen.

”Suoraan sanottuna ei väsyttänytkään. Illalla kun laittoi nukkumaan, siinä mietti, onkohan sitä herännyt vai menikö tämä oikeasti näin. Mahtava fiilinki.”

Maailmanmestarin mielestä huonompi nukkuminen ei haitannut.

”Jollain tavalla siinä on sitä onnistumisen tunnetta sen verran, että ei sillä lailla väsytä.”

Aamulla hän yritti nukkua niin pitkään kuin mahdollista, mutta se ei oikein onnistunut.

”Puoli kahdeksalta siinä jo pyörittiin ja huudeltiin Mustin kanssa huoneesta toiseen, että onko toinen ylhäällä ja lähdettiin siitä juoksemaan.”

Heti aamulla Niskanen oli huomannut, että kotikaupungin Kuopion Savon Sanomat oli häntä kunnioittaen vaihtanut kanteen kaksi ensimmäistä kirjainta ja ilmestyi nimellä Iivon Sanomat.

”Savolaista huumoria parhaimmillaan”, Niskanen myhäili.

Torstain mediatilaisuuden jälkeen alkoi valmistautuminen perjantain viestiin.

Niskanen ei ollut aikeissa lähteä ollenkaan Lahteen, vaan naisten viestiä oli tarkoitus seurata telkkarista kämpillä.

”Lähden ihan peruslenkille, tasaisia latuja hiihtämään tässä Vierumäellä. Pitää antaa lihaksille happea. Verryttelyjä ei eilen tullut. Täytyy yrittää saada kuonat liikkeelle. Ihan kevyttä ulkoilua. Ei auta passivoitua, ettei mene kroppa tukkoon.”

Niskanen arvioi, että miesten viestinelikolla on hyvät mahdollisuudet mitalille.

”Kaikki ovat nostaneet tasoaan verrattuna viime vuoteen. Joukkueena olemme nostaneet perustasoa”, Niskanen totesi.