Auto News Helsinki päättää erikoisluvasta: terveyskeskus­lääkärin ei tarvitse osata hyvin ruotsia

Helsingin poliitikot joutuvat pohtimaan keväällä pientä periaatekysymystä: voiko kaupunki palkata lääkärin, joka ei puhu ruotsia edes tyydyttävästi?

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kahta erivapauspäätöstä. Kaksikieliseen kaupunkiin on jo otettu töihin terveyskeskuslääkäri ja apulaisylilääkäri yhteen kaupungin sairaaloista, vaikka kumpikaan valituista ei osaa ruotsia vaaditusti.

”Meidän on noudatettava kielilakia. Kyse on siitä, että pitää pystyä turvaamaan ruotsinkielisten palvelut. Uskon, että Helsingin kokoisessa kaupungissa tähän pystytään”, selittää virastopäällikkö Juha Jolkkonen sosiaali- ja terveysvirastosta.

Molemmat tapaukset ovat sikäli selkeitä, että kumpikin lääkäri on todettu muuten osaavaksi ja kokeneeksi. Muita kaikin puolin päteviä hakijoita ei edes ollut tarjolla. Molemmat ovat jo osoittautuneet hyviksi myös itse työssä – paikat on nimittäin oikeasti täytetty jo vuonna 2014 ja viime vuoden alkupuolella.

Erivapaudesta päätetään näin jälkikäteen siksi, että apulaisoikeuskansleri käsitteli viime vuonna hiukan vastaavaa tapausta ja linjasi silloin, että erivapautta pitäisi hakea tällaisissa tapauksissa.

Kaikkia kaupungin lääkärirekrytointeja kategorisesti koskevaa periaatepäätöstä ei voitaisi tehdäkään. Jolkkonen toivoo kuitenkin, että olisi jokin mahdollisimman rutiininomainen tapa hoitaa asia silloin harvoin, kun asiaa joudutaan miettimään.

Sekä kyseisessä sairaalassa että kyseisessä terveyskeskuksessa on vakituisessa virassa suuri määrä ruotsintaitoisia lääkäreitä.

Nyt päätetään siis kahdesta lääkärinvirasta, viime vuoden lopulla päätettiin samaan tapaan kahdesta muusta. Jolkkonen sanoo, että hänen tiedossaan ei ole enempää kuin nämä neljä tapausta.

Helsingin kaupungin viroissa työskentelee tuhatkunta lääkäriä, ja vaihtuvuus on vuodessa 5–10 prosenttia. Vuodessa kaupungilla on siis haussa 50–100 lääkärinvirkaa.

Jolkkonen kertoo, että lääkäreitä hakee Helsinkiin nyt enemmän kuin aikaisemmin.