Auto News Helsingin koululaisille esitetään ilmaista joukkoliikennettä

Helsingin koululaisille esitetään maksutonta joukkoliikennettä koulupäivisin kello 10–15, kun he liikkuvat opettajan johdolla ryhmänä. Tämä tarkoittaisi, että koulujen ei tarvitsisi enää maksaa lastenlippuja esimerkiksi junassa tai metrossa, kun luokka lähtee retkelle esimerkiksi museoon.

Idea on alun perin kotoisin vanhempainyhdistyksiä yhdistävältä Helsingin Vanhemmilta (Helvary). Valtuustoaloitteeksi asiaa ovat vieneet Pilvi Torsti (sd) ja 23 muuta valtuutettua. Maksuttomuutta ehdotetaan kokeiltavaksi nyt, koska on Suomen satavuotisjuhla.

Ennen kaupunginhallitusta ja -valtuustoa asiaa käsittelee ensi viikon kokouksessaan opetuslautakunta. Virkamiehet kannattavat ajatusta. Opetusvirasto kannattaa maksuttomuutta, koska julkisen liikenteen kulut ovat suurin taloudellinen rajoite koulujen retkille.

Aloitetta perustellaan viime syksynä voimaan tulleella uudella opetussuunnitelmalla ja eri alueiden koulujen välisellä tasa-arvolla. Uusissa opetussuunnitelmissa nimenomaan kehotetaan oppimiseen luokkahuoneen ja koulurakennuksen ulkopuolella.

Helsingissä on paljon esimerkiksi kulttuuria ja museoita, mutta nämä tietenkin painottuvat kaupungin keskustaan. Siksi koulut ovat eriarvoisessa asemassa. Toiset luokat voivat usein taittaa matkat kävellen, toiset tarvitsevat usein rahat myös matkustamiseen. Virasto katsoo myös, että maksuton joukkoliikenne kasvattaisi lapsia ja nuoria

Opetusvirasto laskee, että yksi opintokäynti joukkoliikenteellä kerran kuukaudessa jokaiselle koululaiselle tuo vuositasolla kouluille nykyisin noin miljoonan euron kulut, vaikka pienellä osalla oppilaista onkin HSL:n kuukausikortti koulumatkoja varten. Helsingissä on yhteensä noin 40 000 peruskoululaista. Lapsen kertalippu maksaa 1,50 euroa.

Idean kehittäneet vanhemmat katsovat, että ilmaisen joukkoliikenteen tarjoaminen ei lisäisi joukkoliikenteen kustannuksia, koska etu osuisi ruuhka-aikojen ulkopuolelle.