Auto News Heidi Hautala HSTV:n Studio Kulmapöytä -ohjelmassa: Pääministeri Sipilällä ei ole aikaa omistajaohjaukselle

Pääministeri Juha Sipilällä (kesk) ei ole riittävästi aikaa hoitaa samalla myös omistajaohjausministerin tehtäviä, arvioi Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala (vihr) HSTV:n Studio Kulmapöytä -lähetyksessä.

Hautala pystyy arvioimaan omistajaohjauksen työtaakkaa, sillä on itse entinen omistajaohjausministeri vuosilta 2011–2013.

Hautala ei tosin tee arvioita pelkästään omiin kokemuksiinsa pohjaten.

”Kun tapaan valtionyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia ja toimareita, niin kuulen, että pääministerin puheille on vaikea päästä”, Hautala sanoo lähetyksessä.

Studio Kulmapöydässä Hautala myös puolestaan omalla kaudellaan tehtyjä ratkaisuja ratkaisuja kuten päätöstä sijoittaa valtion rahaa yli 100 miljoonaa euroa kaivosyhtiö Talvivaaraan sekä päätöstä sallia Fortumille sen verkkojen myynti ulkomaille. Hautalan mukaan Fortumin tapauksessa kyse on yhtiön halusta muuttaa sen strategiaa. Sittemmin uutta jakeluverkko-omistaja Carunaa on arvosteltu liian suurista siirtohintakorotuksista.

”Uskon, että myös Fortum tai jokin kotimainen omistaja olisi nostanut siirtohintoja, koska heille oli asetettu kovia investointipaineita.”

Vihreiden puheenjohtajakysymyksessä Hautala ei halunnut vielä asettua Touko Aallon, Maria Ohisalon tai Emma Karin taakse, vaan listasi heidät kaikki hyviksi vaihtoehdoiksi. Aikaisemmin Hautala kannatti Ville Niinistön seuraajaksi Outi Alanko-Kahiluotoa, mutta tämä on jo kieltäytynyt ehdokkuudesta.

Hautala myös vastasi kysyttäessä, ettei itse ole käytettävissä vihreiden puheenjohtajaksi.

Vihreiden puheenjohtaja vaihtuu kesäkuussa Tampereella.

Lähetyksessä puhuttiin pitkään myös Euroopassa jylläävästä arvosodasta, sen ulottumista Suomeen sekä tietynlaisen konservatiivisuuden, naisvihamielisyyden ja patriarkaattisen ajattelun noususta Euroopassa ja myös Venäjällä.

Juttu jatkuu vielä naisvihamielisyyttä käsittelevän videon jälkeen:


Parlamentissa on päädytty laskemaan 111 parlamentaarikkoa kuuluvaksi tällaisen suuntaukseen, mutta Hautalan mukaan yksikään suomalaismepeistä ei edusta tällaista naisvihamielistä ajattelua. Hän kuitenkin näki joitakin konservatiivisia virtauksia esimerkiksi keskustan ja perussuomalaisten edustajien joukossa.

Lähetyksen lopussa puutarhatieteiden maisteri Hautala pitää noin puolen minuutin keväisen puheen kaikille maailman puutarhureille:


Koko lähetyksen pääset katsomaan tästä: