Auto News Hämminki jatkuu Tuusulassa: kokoomuksen listalta tiputettu valtuutettu vaatii pormestarivaalin perumista – jo ennen vaalipäivää

Tuusulan kunnanvaltuutettu Lauri Untamo (kok) on tehnyt kuntalaisaloitteen pormestarimallin kaatamiseksi jo ennen kuin mallia on ehditty edes ottaa käyttöön.

HS kertoi helmikuun alussa, että Tuusulan pormestarin pesti ei tunnu 7 500 euron kuukausipalkastaan huolimatta herättävän suurta kiinnostusta Tuusulan kunnallispoliitikkojen keskuudessa. Esimerkiksi valtuuston suurin ryhmä kokoomus ja kolmanneksi suurin ryhmä Sdp harkitsivat jättävänsä ehdokkaan nimeämisen kuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Viralliseksi syyksi emmintään on ilmoitettu vaalien ennakoimattomuus. On vaikea tietää etukäteen, ketkä kaikki saavat kunnanvaltuuston paikkaan tarvittavan määrän ääniä vaaleissa. Käytännössä pompöösin kuuloiseen pormestarimalliin siirtymisen pelätään kuitenkin ilmeisesti myös ärsyttävän äänestäjiä.

Tuusulan kunnanvaltuusto päätti pormestarimalliin siirtymisestä viime kesänä äänin 35–16. Kuntalaisaloitteen tehnyt Untamo perustelee aloitettaan muun muassa sillä, että moni kuntalainen on ollut häneen yhteydessä ja kysynyt, voiko asialle vielä tehdä jotain.

Untamon mukaan pormestarimalliin siirtyminen on aiheuttanut Tuusulan poliittisessa pelissä erikoisia käänteitä. HS kertoi keskiviikkona kokoomuksen järjestämästä yllättävästä ehdokaslistan puhdistuksesta.

Puolueen kunnallisjärjestö päätti pudottaa viime minuuteilla neljä kuntavaaliehdokasta listan ulkopuolelle. Pudotetuista ehdokkaista tunnetuin on Tuusulan kärkipoliitikko, kunnanhallituksen puheenjohtaja Sanna Kervinen (kok). Yksi pudotetuista oli Untamo.

Untamon mukaan hänen pudottamisensa ehdokaslistoilta liittyy siihen, että hän vastustaa pormestarimallia.

”Kokoomuksen vähemmistö on sitä kannattanut”, Untamo sanoo.

Untamo korostaa, että huhtikuussa valittava uusi kunnanvaltuusto voi edelleen perua pormestarimalliin siirtymisen. Untamo kertoo tehneensä kuntalaisaloitteen, koska hänellä ei enää tule olemaan mahdollisuutta vaikuttaa asiaan tulevassa kunnanvaltuustossa.

”Mutta jokainen kuntalainen voi vaikuttaa asiaan äänestämällä”, Untamo sanoo.