Auto News Haluatko tehdä rapeaa pizzaa kotona? Keittiömestari kertoo kolme vinkkiä

Mikä neuvoksi, jos haluaisi syödä kotona samanlaista rapeakuorista pizzaa kuin ravintoloissa?

Harvalla on kotonaan aitoa pizzauunia, mutta muutamalla kikalla pizzapohjasta saa ainakin hieman rapeamman myös kotioloissa.

Pizzoistaan tunnetun helsinkiläisravintola Tenhon keittiömestari Kari Alavuotunki kertoi HS:lle kolme vinkkiä rapeapohjaista pizzaa mieliville.

Vaivaa taikinaan kunnon sitko

Taikina vaikuttaa olennaisesti pizzapohjan rapeuteen. Taikinaan kannattaa vaivata hyvä sitko, ja lisäksi siitä olisi hyvä saada mahdollisimman ohut, sillä ohut pohja paistuu rapeammaksi kuin paksu.

Käytä vain niukasti täytteitä

Ohutta pohjaa ei kannata vetistää liioilla täytteillä. Mitä enemmän pizzalle kasaa täytteitä, sitä kauemmin pizzaa pitää paistaa.

”Itse pidän sellaisesta pizzasta, jossa ei ole liikaa täytteitä. Jos täytteitä on paljon, teen mieluummin pari pizzaa tai jaan pizzan osiin, jotka täytän eri tavoin”, sanoo Alavuotunki.

Kosteat raaka-aineet, kuten kirsikkatomaatit, päästävät helposti nesteet ulos paistamisen aikana, joten Alavuotunki suosittelee lisäämään ne pizzan päälle vasta paistamisen jälkeen. Myös rucola, tuoreet yritit ja vaikkapa marinoitu punasipuli pysyvät raikkaampina, jos ne lisää pizzalle vasta paistamisen jälkeen.

”Minä pidän tällä hetkellä pizzassani eniten jokiravuista tai scampinpyrstöistä. Ne ja muut tuoreet merenelävät ovat hyvä vaihtoehto kinkku-ananasmeiningille.”

Pizzakivi tekee pohjasta rapean

Kotioloissa – eli ilman pizzauunia – rapean pohjan saavuttaa helpoiten pizzakiven avulla, vinkka Alavuotunki.

”Lämpö siirtyy kivestä suoraan pizzaan, jolloin se kypsyy nopeammin. Pizzauunissakin pizza kypsyy kiven päällä.”

Jos kotona ei ole pizzakiveä, voi kokeilla myös uunipellin kuumentamista ennen pizzan paistamista. Alavuotunki tosin muistuttaa, että pelti ei varaa lämpöä yhtä hyvin kuin pizzakivi, joten lopputulos ei ole yhtä rapea.

Pizzakiven kanssa pizzan voi paistaa korkeammassakin lämpötilassa, mutta jos kiveä ei ole, Alavuotunki kehottaa paistamaan pizzan noin 200 asteessa, jotta pohja ehtii kypsyä tarpeeksi.