Auto News Hallitus esittää: Ylen strategiasta päättäminen poliitikoille

Hallitus tahtoo siirtää Ylen strategiasta päättämisen Ylen hallintoneuvostolle, joka muodostuu poliitikoista. Tieto ilmenee liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteesta. Hallitus antoi eduskunnalle esityksen Yleä koskevan lain muuttamisesta torstaina.

Nykyään Ylen strategiasta päättää Ylen hallitus, jonka jäsenistöön kuuluu yliopistoväkeä, toimitusjohtajia, erityisasiantuntijoita ja Ylen henkilöstön edustaja. Tätä ennen hallituksen jäsenistöön ei ole saanut kuulua hallintoneuvoston jäseniä eikä Ylen ylintä johtoa, kerrotaan Ylen nettisivuilla.

Hallituksen esitys pohjaa kansanedustaja Arto Satosen (kok) parlamentaarisen työryhmän esitykseen.

Jos laki tulee voimaan esityksen mukaisena ja hallintoneuvosto vastaa Ylen strategiasta, poliitikot saavat nykyistä enemmän vaikutusvaltaa Yleen – ainakin nimellistä. Ylen hallituksen henkilöstön edustaja, toimittaja Arto Nieminen ei usko, että päätäntävallan siirtyminen hallitukselta hallintoneuvostolle muuttaa käytännön asioita paljoakaan.

”Jos ymmärsin oikein, Satosen työryhmä halusi vahvistaa eduskunnan roolia, ja he keksivät tällaisen tavan”, Nieminen sanoo.

Käytännön muutoksista Ylen hallituksella ei ole vielä tietoa. Nieminen otaksuu käytännön kuvioiden selviävän tulevalla viikolla, kun hallitus alkaa pohtia strategiaa. Silloin neuvoston tuleva roolikin selvinnee. Nieminen ei usko, että neuvosto ryhtyisi uuden asemansa turvin vaikuttamaan ohjelmien sisältöön.

”Se olisi kamalinta, mitä voisi olla”, Nieminen sanoo.

Esitykseen olennaisesti vaikuttanut kansanedustaja Satonen ymmärtää, että poliitikkojen vallan lisäämisestä Ylessä voi tulla kritiikkiä.

”Kun rahoitus on kerätty verovaroilla, on luontevaa, että eduskunta tekee linjaukset”, Satonen sanoo.

Satosen mielestä se, että kansanedustajista koottu hallintoneuvosto päätäisi Ylen strategiasta, ei tarkoita journalistisen päätäntävallan luovuttamista eduskunnalle.

”Palomuuri on aivan olennainen. Missään nimessä poliitikot eivät saa tehdä yksittäisiä journalistisia päätöksiä tai vaikuttaa ohjelmien sisältöihin.”

Hallituksen mukaan lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.