Auto News Ernest Pingoudin 1930-luvulla säveltämä urbaani musiikki nostatti kuumetta Musiikkitalossa

Klassinen

Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, johtaja John Storgårds, Golda Schultz, sopraano. – Pingoud, Mozart, Adams.

Kaupungeissa asuu suurin osa maailman väestöstä, mutta urbaanit sävellysaiheet tuntuvat yhä olevan harvassa verrattuna rakentamattomasta luonnosta innoittumiseen.

Pietarissa syntynyt Ernest Pingoud oli suomalaisessa musiikkielämässä outo lintu, jonka orkesterisarja Suurkaupungin kasvot poikkesi jyrkästi 1930-luvulla vallinneesta sävelestetiikasta.

Sarjan seitsemän osaa ovat seisahtuneita kuvia, joissa väri ja tiheä atmosfääri ovat pää­osassa. Futuristinen, jyskyttävä koneromantiikka kohtaa yölliset himot, tanssilukaaleista karanneet sävelet ja kivisen ankeuden.

Aiheeltaan ainutlaatuinen osa Työttömien kulkue on raskas surumarssi, joka hetkeksi ääntään korottaen tapailee vallankumouslaulun säveliä.

Sinfonioita ja konserttoja – salanimellä myös iskelmiä – säveltänyt Pingoud on vakuuttavimmillaan silloin, kun ei alistu länsimaisen musiikin kehittelyn ja laajojen kokonaisuuksien vaatimukselle.

Oli aika kuulla Suomessa John Adamsin merkkiteos City Noir (2009–13). Se tulee yllättävän lähelle Pingoudia viimeisessä osassaan Boulevard Night.

Kaupunki ei nuku, mutta pitkät soolot tuovat mieleen myös yksinäisyyden elokuvamaisen levottomuuden keskellä. Jazzmaisen rentouden hedelmöittämä panoraama huipentuu stravinskymaiseen rytmihurmioon.

RSO sai melkoisen kuumeen nousemaan John Storgårdsin johdolla.

Saksofonisti Olli-Pekka Tuomisalo, trumpetisti Tomas Gricius ja pasunisti Darren Acosta kunnostautuivat laajoilla sooloillaan.

Etukäteen ajatellen Mozartin kolme aariaa tuntuivat joutuneen väärään seuraan. Mutta ne osoittautuivatkin puhdistavaksi välipalaksi jännittyneen urbaanimusiikin keskellä.

Eteläafrikkalainen sopraano Golda Schultz tavoitti heti vakuuttavasti vanhahtavan, kärsivän tunnelman, johon Olli Leppäniemen kaunis basettitorvisoolo Vitellian aariassa oopperasta Tituksen lempeys lisäsi armollisen sävyn.