Auto News Elämä heräsi nuorella maapallolla paljon oletettua aikaisemmin: Pienenpienet fossiilit todistavat elämästä jo neljä miljardia vuotta sitten

Maapallolla oli elämää jo noin neljä miljardia vuotta sitten eli aivan planeetan alkuaikoina, kertoivat tutkijat uuden löydön perusteella keskiviikkona.

Kanadasta löytyneet mikrofossiilit ovat tutkijoiden mukaan ”suora todiste” siitä, että maapallolla oli elämää paljon aiemmin kuin tähän asti on tiedetty. Pienenpienet fossiilit ovat ainakin 300 miljoonaa vuotta vanhemmat kuin aiemmin löydetyt todisteet elämästä.

”Tämä löytö vastaa suurimpiin kysymyksiin, mitä ihmiskunta on kysynyt itseltään: mistä tulemme, miksi olemme täällä, onko elämää muualla”, sanoi fossiileja analysoinut tutkija Matthew Dodd Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. Dodd työskentelee Lontoon University Collegessa.

Löydetyt fossiilit ovat mikrobien eli pieneliöiden jäännöksiä. Fossiilit ovat tutkijoiden mukaan 3,8 – 4,3 miljardia vuotta vanhoja. Tämä tarkoittaa tutkijoiden mukaan, että elämää syntyi melko nopeasti sen jälkeen, kun maapallo oli muodostunut.

Maan iäksi arvioidaan 4,6 miljardia vuotta. Valtameret syntyivät 4,4 miljardia vuotta sitten.

Tutkimus viittaa siihen, että elämää voi syntyä avaruudessa muillakin varhaisvaiheessa olevilla planeetoilla, joilla on vettä. Dodd huomautti, että Marsissa ja Maassa oli vettä samaan aikaan.

”Voimme odottaa löytävämme todisteita menneestä elämästä Marsissa neljä miljardia vuotta sitten”, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tutkimustulokset julkaistiin tiedelehti Naturessa.

Kvartsimuodostelmasta löydetyt mikrobit ovat leveydeltään vain kymmenesosa hiuksesta ja pituudeltaan noin puoli milliä.

Löytö tehtiin Kanadan Quebecistä alueelta, jolla sijaitsee maailman vanhimpia tunnettuja sedimenttikiviä. Tutkimus näyttäisi vahvistavan teoriaa, jonka mukaan elämä olisi muodostunut valtameren pohjan lämpimän veden purkaumissa, tutkijat kertoivat.

Alkuelämän synnyn jälkeen kesti miljardeja vuosia, ennen kuin maapallolle muodostui kehittyneempää elämää. Ensimmäiset kalat syntyivät noin 530 miljoonaa vuotta sitten ja ensimmäiset linnut noin 150 miljoonaa vuotta sitten.

Nykyihminen tuli maapallolle historian mittakaavassa vasta hetki sitten, noin 200 000 tuhatta vuotta sitten.