Auto News Turkki vangitsi saksalaislehden kirjeenvaihtajan – Saksan ja Turkin välit kiristyvät

Berliini

Saksalaislehti Weltin Turkin-kirjeenvaihtajan Deniz Yücelin pidätys Turkissa ja maanantaina oikeuden Istanbulissa antama määräys pitää Yücel tutkintavankeudessa kiristävät Saksan ja Turkin välejä. Saksalainen media kampanjoi nyt myös näyttävästi Yücelin vapauttamiseksi ja Turkin sananvapaustilanteen parantamiseksi.

Saksalaisturkkilainen Yücel pidätettiin kaksi viikkoa sitten Turkissa sen jälkeen kun hän oli toimittajana kirjoittanut artikkeleita Turkin energiaministeristä Berat Albayrakista ja Albayrakin sähköposteja kaapanneesta Redhack-nimisestä turkkilaisesta hakkeriryhmästä. Turkki on määritellyt Redhackin terroristijärjestöksi. Albayrak puolestaan on paitsi energiaministeri, myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin vävy.

Maanantai-iltana istanbulilainen oikeusistuin määräsi Yücelin määräämättömäksi ajaksi tutkintavankeuteen. Turkissa tutkintavankeus voi kestää viisi vuotta. Yüceliä epäillään Turkissa terroristisen propagandan levittämisestä ja väkivaltaan kiihottamisesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvasi maanantaina Yücelin tutkintavankeutta pettymykseksi. ”Toimenpide on suhteettoman kova, varsinkin, kun Deniz Yücel on vapaaehtoisesti osallistunut häntä koskevaan tutkintaan”, Merkel sanoi ja vaati, että Turkin oikeusjärjestelmä kohtelee Yücel laillisesti.

Saksa jatkaa myös toimiaan saadakseen Yücelin vapaaksi, Merkel sanoi.

Turkin ja Saksan välejä Yücelin tapaus kiristää entisestään, ja sen sanoo ääneen myös Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel. Gabriel vaati maanantaina Turkkia kunnioittamaan sananvapautta ja vapauttamaan Yücelin nopeasti.

”Tämä on dramaattista aikaa Turkille, ja myös vaikeaa aikaa Saksan ja Turkin suhteille”, Gabriel sanoi.

”Deniz Yücelin tapaus heittää terävän valon niihin eroihin, joita maillamme on erityisesti suhteessa oikeusvaltioperiaatteisiin ja sananvapauteen.”

Yücelin vangitseminen on osa Erdoğanin viime kesäkuun vallankaappausyrityksestä alkaneita puhdistuksia, joissa on pidätetty ja vangittu yli 100 000 virkamiestä, tutkijaa, sotilasta ja toimittajaa. Yücel on ensimmäinen saksalainen toimittaja, jota pidätykset koskevat.

”Yücel on loistava toimittaja, joka suhteessa riippumaton pää ja vapaa sielu, ja sellaisena huolissaan Turkin kehityksestä”, kirjoittaa Welt-lehteä julkaisevan Axel Springer -yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Saksan sanomalehtikustantajien liiton Bundesverband Deutscher Zeitungsverlegerin puheenjohtaja Mathias Döpfner Weltissä.

”Hänen kohtelemisensa rikollisena on signaali: näin voi käydä jokaiselle, joka ottaa itselleen tällaisia vapauksia. Hänen tapauksensa ei ole yksittäinen, vaan hän on osa järjestelmää, ja uutta tässä on vain se, että nyt ei-turkkilaisen sanomalehden kirjeenvaihtaja kohtaa tämän.”

Saksan media kampanjoi nyt aktiivisesti Yücelin vapauttamiseksi omissa julkaisuissaan ja sosiaalisessa mediassa. Tiistai-iltana Turkin Berliinin-suurlähetystön edessä järjestetään mielenosoitus.