Auto News Suurien puolueiden ehdokasmäärät jäämässä viime kuntavaaleista – vihreät yltämässä ennätykseensä

Suurin osa puolueista on jäämässä selvästi kuntavaalien ehdokasmäärissä edellisvaalien tasosta. Ehdokaslistat umpeutuivat tänään kello 16 aikaan.

Erityisen suurta pudotus on suurissa puolueissa. Keskustan puoluesihteerin Jouni Ovaskan mukaan puolue on saamassa listoilleen yli 7 000 ehdokasta, kun vuonna 2012 puolue asetti noin 8 400 ehdokasta.

Kokoomuksessa arvioidaan ehdokasmäärän olevan yli 5 500. Viime kuntavaaleissa sillä oli noin 6 900 ehdokasta. Sdp:ssä ehdokasmäärä puolestaan asettui ”suurin piirtein 6 005:een”, sanoi puoluesihteeri Antton Rönnholm ehdokaslistojen umpeutumisen jälkeen.

Edellisvaaleissa puolue asetti lähes 7 000 ehdokasta. Pudotus oli Rönnholmin mukaan odotettavissa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsimme tämän 6 000:n rajan yli.”

Perussuomalaiset olivat tiistaina aamupäivällä puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan muutama sata ehdokasta alle 4 000:n tavoitteensa. Vauhti oli kuitenkin aamupäivällä ”aivan jäätävä”.

”Koko ajan tulee ihmisiä kysymään, että miten saataisiin nämä paperit toiselle puolelle Suomea”, Slunga-Poutsalo sanoo.

Ainoa selvä poikkeus näyttää olevan vihreät, joka on saavuttamassa kuntavaaliennätyksensä ehdokkaiden määrässä. Puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoo ehdolle asettuvan ”reilusti” yli 2 500 vihreää ehdokasta verrattuna vuoden 2012 noin 2 300 ehdokkaaseen.

Toinen ennätystään tavoitteleva puolue on kristillisdemokraatit, jonka puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo puolueen saavan noin 1 900 ehdokasta. Ennätyksen, 1 920 ehdokkaan määrän rikkominen on vielä epäselvää. Vuonna 2012 puolue asetti 1 870 ehdokasta.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppäsen mukaan puolue on ylittämässä 3 000 ehdokkaan rajan, mutta edellisvaalien 3 500 ehdolle asettujaan ei päästä.

Rkp on saamassa ehdokkaita suurin piirtein viime vaalien verran. Kun vuonna 2012 puolue asetti 1 350 ehdokasta, on nyt ehdokkaita tulossa 1 324, puolueesta kerrotaan.

Ehdokasmäärillä on vahva yhteys vaalien lopputulokseen, mutta se ei ole ainoa vaikuttava tekijä, sanoo tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta. Vaaliliittojen lisäksi paljon vaikuttaa myös se, kuinka paljon puolue saa istuvia valtuutettuja jatkamaan ehdolla.

”Vuoden 1995 kunnallisvaaleista lähtien on tasaisesti 70 prosenttia ehdolla olleista asettunut ehdokkaaksi myös seuraavissa vaaleissa. Tämä luku on pysynyt hämmästyttävän tasaisena”, Pekola-Sjöblom sanoo.

Vuoden 2012 vaaleissa keskustalla oli kattavin edustus ympäri Suomen, sillä se sai ehdokkaita 293:een valtuustoon, kun ehdokkaita sillä oli 297 kunnassa. Perussuomalaisilla vastaava luku oli 288 valtuustoa 299 mahdollisesta. Yli puolet valtuutetuista sai viime kuntavaaleissa keskusta 77 kunnassa ja Rkp 11 kunnassa.

Ehdokasmäärät näyttävät kevään kuntavaaleissa putoavan, mutta niin on vähentynyt myös valtuutettujen määrä, Pekola-Sjöblom sanoo. Noin kolmasosa kunnista on pienentänyt valtuustojensa kokoa, sillä nykyään kunnat voivat vapaammin määrittää valtuutettujen määrän. Suurin, 85-paikkainen valtuusto on edelleen Helsingissä.

Kuntavaalit pidetään huhtikuun 9. päivänä. Niissä äänestetään valtuustot 297:lle Manner-Suomen ja 16:lle Ahvenanmaan kunnalle.

Nykyiset hallituspuolueet ja Sdp kertovat saavansa ehdokkaita edellisvaalien tapaan lähes kaikkiin kuntiin ja kristillisdemokraatit sekä vasemmistoliitto jonkin verran yli 200 kuntaan. Vihreitä on ehdolla edellisvaalien lailla hieman alle 200 kunnassa ja ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaita noin 50 kunnassa.