Auto News Miten Trump aikoo toteuttaa lupauksensa? Näihin kysymyksiin odotetaan vastauksia tärkeässä puheessa kongressille

Mihin suuntaan Yhdysvallat oikein yrittää mennä? Mitä uuden presidentin julistukset käytännössä tarkoittavat?

Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta odotetaan viimein selkeyttä ja yksityiskohtaisia suunnitelmia, kun hän puhuu Yhdysvaltain kongressille. Puhe alkaa keskiviikkona neljältä aamuyöstä Suomen aikaa.

Trumpin runsas kuukausi Yhdysvaltojen johdossa on ollut sekava ja myrskyinen. Presidentin kauden alkua ovat leimanneet kiistely median ja oikeuslaitoksen kanssa, sotkut Valkoisen talon sisällä ja Trumpin hallinnon takertuminen omiin ”vaihtoehtoisiin faktoihinsa”.

Puhe kongressille on Trumpille tärkeä merkkipaalu. Hän pääsee puhumaan jakautuneelle kansakunnalle parhaaseen television katseluaikaan ja voi pyrkiä vakuuttamaan kongressin jäseniä siitä, että hänellä on visio maan suunnasta.

Trump puhuu ”Amerikan hengen elvyttämisestä”, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer maanantaina.

Mutta myös tukijat republikaanipuolueessa ovat jo etukäteen toivoneet presidentiltä yleisten julistusten ja iskulauseiden sijaan tarkempia tietoja siitä, miten hän aikoo tavoitteitaan toteuttaa.

Yksi täsmennystä vaativista asioista on Trumpin aie kumota edeltäjänsä presidentti Barack Obaman läpi ajama terveydenhuoltojärjestelmä. Moni republikaani tukee sinänsä Obamacareksi kutsutun järjestelmän kumoamista, mutta presidentti ei ole esittänyt, miten se purettaisiin tai mitä tulisi tilalle.

Trumpin terveydenhuoltolausunnoista on jäänyt epäselväksi, mitä hän oikeastaan tarkoittaa, sanoi republikaaniedustaja Dave Brat Politico-lehden mukaan. Hän uskoi Trumpin puheen tarjoavan yksityiskohtia.

Maahanmuuttolakeja koskeviin riitoihin Trumpilla saattaa olla tarjota kompromissi, ennustaa CNN. Uutiskanavan virkamieslähteen mukaan presidentti voisi taipua lakiin, joka antaisi paperittomille siirtolaisille mahdollisuuden pysyä Yhdysvalloissa.

Jos paperiton siirtolainen ei tee vakavia rikoksia, hän voisi jäädä maahan, tehdä työtä ja maksaa veroja ilman huolta karkotuksesta, CNN summaa Trumpin kompromissiehdotusta.

Kansalaisuutta presidentti sentään ei lupaisi muille kuin korkeintaan lapsena Yhdysvaltoihin tuoduille.

Joka tapauksessa linjaus olisi selvästi lempeämpi kuin presidentin aiemmat näkemykset. The Washington Post vahvisti yöllä, että Trump oli puhunut kompromissista luottamuksellisessa uutisankkureiden tapaamisessa Valkoisessa talossa.

Viime marraskuun vaaleissa republikaanit saivat enemmistön kongressin molempiin kamareihin, edustajainhuoneeseen ja senaattiin, joten Trumpilla on hyvä tilaisuus ajaa läpi ohjelmaansa.

Kongressi kuitenkin odottaa lisätietoa Trumpin usein toistamista julistuksista. Miten hän haluaa uusia Yhdysvaltain kauppasopimuksia? Mikä hänen strategiansa on taistelussa terroristiliike Isisiä vastaan?

Rahasta on paljon kysymyksiä. Trump on luvannut valtavaa lisärahoitusta asevoimille sekä suurinvestointeja Yhdysvaltain teiden, siltojen ja muun infrastruktuurin kohentamiseen. Muuri Meksikon rajalle maksaa miljardeja. Samaan aikaan Trump sanoo alentavansa yritysten ja miljoonien kansalaisten veroja.

Mistä siis rahat kaikkeen? Trumpin paras vastaus toistaiseksi on ollut, että talouskasvusta, mutta budjetista päättävä kongressi kaipaa tarkempia suunnitelmia.

Trumpin kannattajat ovat mielipidekyselyiden mukaan olleet tyytyväisiä presidentin alkuun. Trumpia on kuitenkin arvosteltu myös oman puolueen sisältä. Yhdysvalloissa on myös noussut protestiliike Trumpia vastaan.

Mielipidemittaukset antavat kovin erilaisia tuloksia Yhdysvalloissa. Useiden kyselyiden keskiarvoa laskevan Real Clear Politicsin mukaan Trumpin toimia tukee 44 prosenttia yhdysvaltalaisista. Tuoreelle presidentille luku on melko matala.

Oppositiopuolue demokraatit pyrkinee käyttämään Trumpin puhetta kongressissa oman tyytymättömyytensä esiin tuomiseen. Näitä puheenvuoroja on kuultu jo etukäteen.

Demokraattisenaattori Charles Schumer luonnehti Trumpin alkutaipaletta sanoilla ”vähän pauketta, paljon ruikutusta”, kertoi Fox-kanava.

Trumpin puheessa huomio kiinnittynee myös sävyyn ja siihen, pyrkiikö presidentti millään lailla yhdistämään syvästi jakautunutta kansakuntaa.

Riitaisassa virkaanastujaispuheessaan Trump maalasi lohduttoman kuvan ”Amerikan verilöylystä” ja syytti siitä muun muassa Washingtonin eliittiä – kuvaus, josta moni kongressin jäsen saattoi tunnistaa itsensä.

Valkoisen talon mukaan kongressipuhetta kirjoittavat samat ihmiset, jotka laativat virkaanastujaispuheen. Tiedottaja Sean Spicerin mukaan luvassa on kuitenkin toiveikkaampi puhe.